Nejnižší cena za posledních 45 dní: 399 Kč
Ceny a dostupnost se mohou měnit i několikrát za den. Zkontrolujte si aktuální údaje přímo v e-shopech. Všechny dostupné barvy a velikosti naleznete přímo v e-shopech.
Vanilkový lusk Bourbon Madagaskar BIO
Pěstování pravé vanilky je časově náročné a zkušený pěstitel musí vynaložit velmi mnoho energie, než může sklidit očekávané plody. Na světě najdeme asi 110 druhů vanilky. Pravá vanilka je rostlina Vanilla planifolia neboli Vanilkovník plocholistý, popínavá tropická orchidej dorůstající běžně kolem 20 metrů. Vanilka je druhé nejdražší koření na světě hned po šafránu. Na třetím místě je kardamom. Přečtěte si, proč je vanilka tak drahá a kolik práce se skrývá za jedním vanilkovým luskem.
Jak se vanilka pěstuje
Nejzajímavější na celém procesu je ruční opylování vanilkových květů. Zahradníci musí pravidelně květy kontrolovat, protože kvetou pouze několik hodin. Během nich musí dojít k opylení. Rostlina kvete a rodí nejdříve za 3 roky po vysazení a květ vanilky dozrává v plod přibližně za čtvrt roku. Sklízí se podlouhlé žlutozelené lusky, které se musí utrhnout ve správný čas, aby nedošlo k otevření tobolky. Než se vanilkový lusk dostane do podoby, jak ho známe čeká ho ještě dlouhá cesta.
Existují dva typy zpracování suché a mokré. Suché se používá v Mexiku a mokré v Indonésii. Suchá technika probíhá tak, že 6-8 měsíců se lusky mírně zahřívají, následně se suší 3-6 měsíců na slunci, následuje fermentace ve vlněných textiliích, a nakonec se skladuje ve vzduchotěsných nádobách. Při mokrém zpracování se tobolky vanilkovníku spaří horkou vodou a rychle se osuší. Po vystavení slunci se nechají uložené dosušovat až 8 měsíců.
Charakteristická chuť vanilky je nasládlá a velmi lahodná. Madagaskarská vanilka je vnímána jako sladká. (Mexická je více kořeněná a indonéská chutná po exotických květech).
Jakou má vanilka historiiPlody této liány jako první začali používat Toltékové a Aztékové v jihovýchodním Mexiku. Nazývali jej thilxochitl, což znamená černý lusk. Již v 16.století používali zcela běžně toto koření například k dochucování kakaa, pokrmů, nebo i k léčení horečky. Když poprvé španělští dobyvatelé ochutnali tradiční kakaový nápoj s vanilkou, doslova jim učaroval. Právě díky Španělům se vanilka dostala do Evropy.
Až kolem 18. století se začala používat i mimo kuchyni. Přidávala se k provonění tabáku, nebo jako esence do parfémů. Až do 19. století se 100 % vanilky pěstovalo výhradně v Mexiku. Na Madagaskar se dostal vanilkovník právě díky španělským cestovatelům. Dnes pochází více jak polovina oblíbeného koření právě z Madagaskaru, kde v té nejlepší péči vyrůstají plody nejvyšší světové kvality.
Použití vanilkového luskuNejcennější část vanilkového lusku je jeho vnitřní obsah. Když podélně rozřízneme tupou stranou nože usušený lusk, nalezneme uvnitř dřeň s malinkými černými zrníčky. Ty vyškrábeme z obou polovin lusku. Použít můžeme jak zrníčka s dření, tak lusky. Zbylé lusky můžeme jednoduše hodit do lahve s alkoholem a nechat louhovat. Například rum dostane sladší chuť a úžasné orchidejové aroma. Svařené víno lze tímto způsobem dokořenit také. Obsah lusku se používá na přípravu dezertů, zmrzliny, koktejlů, do pečení, cukroví, krémů a různých nápojů.
Doma si můžete vyrobit vlastní vanilkový cukr. Celý lusk bourbonské vanilky rozmixujte v kuchyňském robotu a smíchejte s krystalovým nebo moučkovým cukrem. Uchovávejte v zavřené dóze.
Složení100% Bourbonská vanilka - lusk*
*produkt kontrolovaného ekologického zemědělství.
Délka lusku: 16-18 cm
Země původuMadagaskar
SkladováníSkladujte v temnu, chladu a suchu.
Vanilkové lusky neskladujte v původním pytlíku, ale je zapotřebí je občas nechat nadýchat, aby se předešlo plísním.
Produkt Vital Country Vanilkový lusk Bourbon Madagaskar BIO Množství: 6 ks je označen EAN kódem 8596466015136.
Množství | 6 ks |
Vlastnosti | BIO |
Kategorie | Koření, Vanilka |
EAN | 8596466015136 |
Vanilkový lusk Bourbon Madagaskar BIO | Pěstování pravé vanilky je časově náročné a zkušený pěstitel musí vynaložit velmi mnoho energie, než může sklidit očekávané plody. Na světě najdeme asi 110 druhů vanilky. Pravá vanilka je rostlina Vanilla planifolia neboli Vanilkovník
Vanilkový lusk Bourbon Madagaskar BIO | Pěstování pravé vanilky je časově náročné a zkušený pěstitel musí vynaložit velmi mnoho energie, než může sklidit očekávané plody. Na světě najdeme asi 110 druhů vanilky. Pravá vanilka je rostlina Vanilla planifolia neboli Vanilkovník
Vanilkový lusk Bourbon Madagaskar BIO | Pěstování pravé vanilky je časově náročné a zkušený pěstitel musí vynaložit velmi mnoho energie, než může sklidit očekávané plody. Na světě najdeme asi 110 druhů vanilky. Pravá vanilka je rostlina Vanilla planifolia neboli Vanilkovník
Vanilkové lusky premium Bourbon Madagaskar (16 - 20cm) | Pěstování pravé vanilky vyžaduje velké množství času a zkušeností. Na světě existuje asi 110 druhů vanilky, avšak pravá vanilka pochází z rostliny Vanilla planifolia, také známé jako Vanilkovník plocholistý, což je
Vanilkové lusky premium Bourbon Madagaskar (16 - 20cm) | Pěstování pravé vanilky vyžaduje velké množství času a zkušeností. Na světě existuje asi 110 druhů vanilky, avšak pravá vanilka pochází z rostliny Vanilla planifolia, také známé jako Vanilkovník plocholistý, což je
Vanilkové lusky premium Bourbon Madagaskar (16 - 20cm) | Pěstování pravé vanilky vyžaduje velké množství času a zkušeností. Na světě existuje asi 110 druhů vanilky, avšak pravá vanilka pochází z rostliny Vanilla planifolia, také známé jako Vanilkovník plocholistý, což je
Vanilkové lusky premium Bourbon Madagaskar (16 - 20cm) | Pěstování pravé vanilky vyžaduje velké množství času a zkušeností. Na světě existuje asi 110 druhů vanilky, avšak pravá vanilka pochází z rostliny Vanilla planifolia, také známé jako Vanilkovník plocholistý, což je
Vanilkový prášek Bourbon Madagaskar BIO | Hnědý prášek z namletých vanilkových lusků má lákavé aroma. Jeho vůně je výrazná, sladká a hřejivá. Možná právě proto působí dobře na naši psychiku. Pozitivně působí na únavu a stres. Údajně je vanilka velmi vábivé
Vanilkový prášek Bourbon Madagaskar BIO | Hnědý prášek z namletých vanilkových lusků má lákavé aroma. Jeho vůně je výrazná, sladká a hřejivá. Možná právě proto působí dobře na naši psychiku. Pozitivně působí na únavu a stres. Údajně je vanilka velmi vábivé
Vanilkový prášek Bourbon Madagaskar BIO | Hnědý prášek z namletých vanilkových lusků má lákavé aroma. Jeho vůně je výrazná, sladká a hřejivá. Možná právě proto působí dobře na naši psychiku. Pozitivně působí na únavu a stres. Údajně je vanilka velmi vábivé
Vanilkový prášek premium Bourbon Madagaskar | Prémiový vanilkový prášek je namletý z Bourbonských vanilkových lusků pocházejících z Madagaskaru, které byly vypěstovány drobnými farmáři. Neodolatelně voní a jeho sladké, hřejivé aroma může mít pozitivní vliv na vaši
Vanilkový prášek premium Bourbon Madagaskar | Prémiový vanilkový prášek je namletý z Bourbonských vanilkových lusků pocházejících z Madagaskaru, které byly vypěstovány drobnými farmáři. Neodolatelně voní a jeho sladké, hřejivé aroma může mít pozitivní vliv na vaši
Vanilkový prášek premium Bourbon Madagaskar | Prémiový vanilkový prášek je namletý z Bourbonských vanilkových lusků pocházejících z Madagaskaru, které byly vypěstovány drobnými farmáři. Neodolatelně voní a jeho sladké, hřejivé aroma může mít pozitivní vliv na vaši
GRIZLY Vanilkový lusk Bourbon BIO 1 ks | | Vlastnosti a výhody: Vanilkový lusk odrůdy Bourbon z Madagaskaru v BIO kvalitě je snad tím nejluxusnějším kořením na trhu. Vanilka se získává z fermentovaných tobolek některých druhů orchidejí rodu vanilovník. Pěstování, sklizeň a
perníkové koření bio RAW | Představte si vůni vanilky, skořice a zázvoru, která se rozplývá v ústech a přenáší vás do vánoční atmosféry během celého roku. Naše perníkové koření je vyrobené pouze z ekologicky pěstovaných surovin bez jakýchkoliv chemických přísad
GRIZLY Vanilka mletá Bourbon BIO 20 g | | | Administrativní zařazení: Koření | Složení: Bourbonská vanilka lusk* 100 % | *CZ-BIO-003 produkt ekologického zemědělství | Země původu: Madagaskar | Skladování: Skladujte na temném, chladném a suchém
> Pěstování vanilky je umění. Každý kvítek je opylován a sklízen ručně. Hnědou barvu získají lusky díky fermentaci. K čemu se hodí: Pomocí nože vyškrábněte dřeň z lusku a povařte ji i s luskem v mléčné rýži, pudinku a dalších dobrotách. Složení : Vanilka lusk,
bio bílá čokoláda s kousky pravé vanilky | Bílá čokoláda má svou barvu díky absenci kakaové hmoty. Ovšem co ji dodává chuť čokolády je kakaové máslo. Aby se jednalo o kvalitní bílou čokoládu, tak musí obsahovat min. 20% kakaového másla. Naše bílá čokoláda to splňuje
bio bílá čokoláda s kousky pravé vanilky | Bílá čokoláda má svou barvu díky absenci kakaové hmoty. Ovšem co ji dodává chuť čokolády je kakaové máslo. Aby se jednalo o kvalitní bílou čokoládu, tak musí obsahovat min. 20% kakaového másla. Naše bílá čokoláda to splňuje
burákové máslo s bio bílou Čokoládou a pravou vanilkou | Chtěli jsme pro vás něco neotřelého a právě náš arašídový krém si tuto nálepku originality rozhodně zaslouží. Skloubením stoprocentního arašídového másla s kvalitní bio italskou čokoládou a kousky pravé bio
Bílá čokoláda s karamelem | Bílá čokoláda se vyrábí z kakaového másla. Přidáním vanilky a mléka získává pak bílá čokoláda delikátní jemnou smetanovou chuť. Kombinací bílé čokolády se zkaramelizovaným cukrem dalo bílé čokoládě naprosto nový rozměr. | Vážně
Bílá čokoláda s karamelem | Bílá čokoláda se vyrábí z kakaového másla. Přidáním vanilky a mléka získává pak bílá čokoláda delikátní jemnou smetanovou chuť. Kombinací bílé čokolády se zkaramelizovaným cukrem dalo bílé čokoládě naprosto nový rozměr. | Vážně