Nejnižší cena za posledních 60 dní: 129 Kč
Ceny a dostupnost se mohou měnit i několikrát za den. Zkontrolujte si aktuální údaje přímo v e-shopech. Všechny dostupné barvy a velikosti naleznete přímo v e-shopech.
BIO Javorový sirup Grade A
Když se řekne Kanada, většině lidí se vybaví jako první hokej a javorový list. Právě javorový list je pro Kanadu naprosto typickým znakem, ostatně proč by ho jinak měli Kanaďané i na samotné vlajce? Jak tato tradice vznikla, co je na javorovém sirupu tak skvělého a jak se dá využít v kuchyni? Javor - pokud si tento strom vyhledáte na Wikipedii, zjistíte, že se jedná o rod rostlin z rodu mýdelníkovitých, že tento rod čítá 125 dřevin i křovin, a že se nachází pouze na severní polokouli.
To nejdůležitější pro nás ovšem je, že z jeho mízy se získává tekutina, kterou známe pod názvem javorový sirup. Konkrétně se jedná o javor cukrový, ovšem získávat ho lze i z dalších druhů javorů. Zejména v Severní Americe je užívání javorového sirupu úzce spjato s tradicí a historií, proto nemůže toto přírodní sladidlo chybět v repertoáru žádné správné rodiny.
Jak se javorový sirup získává?Základním předpokladem je, že javor je nejméně 40 let starý, má v průměru nejméně 25 centimetrů a ideálně metr a půl nad zemí. Takovýto javor je možné navrtat, díru očistit a vložit do ní kohoutek, jímž bude míza – tedy javorový sirup – protékat. Je nezbytné se držet několika zásad – strom je třeba navrtat, když je teplota nad bodem mrazu – jinak by mohlo dojít k poškození samotného stromu. Nejčastěji se tedy javory navrtávají na jaře. Zároveň by neměla být použita hrubá síla, neboť opět může dojít k poškození javoru. Sběr poté probíhá buď tradičně odléváním do věder, častěji se již ovšem setkáme se systémem vakuových pump, díky nimž je sběr sirupu efektivnější.
Takto sesbíraná míza je připravena k dalšímu zpracování. Nejlépe již v den sběru je míza vařena, při teplotě asi 105°C. Zajímavostí je, že ze 150 litrů surové mízy vznikne jen asi 3,8 litru javorového sirupu – získá se tedy asi 40x méně než tekutiny než před vařením.
Javorový sirup se dělí do tří kategoriíPři výběru javorového sirupu v obchodě je nutné chápat rozdíly mezi některými jeho druhy. Rozdělen je na základě propustnosti světla, která de facto určuje, jak silná či jemná bude javorová chuť samotného sirupu.
se hodí hlavně pro labužníky, kteří chtějí sirup využívat dennodenně k dochucování palačinek, vaflí a dalších sladkých pokrmů, jimiž se připravují na další krušný den. Ostatně, javorový sirup lze využít jako náhradu bílého cukru, v mnohých ohledech zdravější a také chutnější.
Javorový sirup grade Cse vyznačuje hlavně svou intenzivní chutí a vůní, přidává se tedy spíše do těst, používá se při pečení a vaření. Jelikož není tak čistý jako grade A. Nicméně hlavní je dívat se na kvalitu sirupu samotného, který typ zvolíme bychom měli zvažovat dle předpokládaného využití. V mnohých ohledech předčí javorový sirup běžný rafinovaný bílý cukr. Nachází se v něm některé zdraví prospěšné látky navíc se v něm se sacharózou kloubí i fruktóza a glukóza. Zapomínat nesmíme ani na vhodnost pro drtivou většinu diabetiků.
Javorový sirup najde pestré využití v každé domácnostiPřipravte si například lahodné palačinky přelité pravým javorovým sirupem, po nichž se budou olizovat nejenom vaše ratolesti. Pokud hledáte spíše zdravou snídani, zkuste přidat do obyčejného bílého jogurtu pár kapek javorového sirupu. Získáte tak jednoduchou, chutnou i levnou snídani, která vás jen tak neomrzí.
Vyzkoušejte tedy javorový sirup i vy a brzy poznáte, že sladit se dá i jinak než obyčejným bílým cukrem. Nejenom, že vaše jídla budou rázem chutnější, uděláme tím i něco pro své vlastní zdraví. A není to skvělá kombinace?
Složení100% javorový sirup*
*produkt kontrolovaného ekologického zemědělství
Výživové údaje na 100 ml | |
Energie | 1532 kJ / 366 kcal |
Tuky | 0,0 g |
z toho nasycené mastné kyseliny | 0,0 g |
Sacharidy | 90,0 g |
z toho cukry | 79,0 g |
Bílkoviny | 0,0 g |
Sůl | 0,01 g |
Skladujte v suchu a chladu, chraňte před teplem. Po otevření skladujte při teplotě do 10 °C.
Zemědělská produkceKanada
Country life Sirup javorový Grade A BIO 250 ml Javorový sirup nejvyšší kvality a delikátní chutě. Je ideální pro studenou kuchyni. Tradičně se jím dochucují lívance a palačinky, ale použijte ho všude tam, kam chcete dodat jeho specifickou chuť - snídaňové kaše, dezerty, nápoje. Označení Grade A se používá pro nejkvalitnější javorový sirup, který je jemnější a trochu světlejší než javorový sirup Grade C. Jedná se o tradiční kanadský produkt. Je to koncentrovaná míza z kanadského javoru. Sirup se vyrábí tak, že do dospělých stromů jsou navrtány otvory, kterými míza vytéká do záchytných nádob. Stromy se mohou dožít až 250 let, mízu produkují ve stáří 50 až 80 let. Na jeden litr sirupu je potřeba 35-40 litrů mízy. Surová míza obsahuje až 97 % vody, která se následně odpařuje, až vznikne sirup. V ekologické produkci se přísně dbá na to, aby javory, které produkují mízu, byly dospělé a stáčením mízy nebyl narušen jejich vývoj. Javorový sirup obsahuje cca max. 5 % fruktózy, cca max. 5 % glukózy a cca 66 % sacharózy. Složení: 100% javorový sirup*. *produkt kontrolovaného ekologického zemědělství Tradičně se jím dochucují lívance a palačinky, ale použijte ho všude tam, kam chcete dodat jeho specifickou chuť – snídaňové kaše, dezerty, nápoje.
Javorový sirup nejvyšší kvality a delikátní chutě. Je ideální pro studenou kuchyni. Tradičně se jím dochucují lívance a palačinky, ale použijte ho všude tam, kam chcete dodat jeho specifickou chuť – snídaňové kaše, dezerty, nápoje…
Vlastnosti | BIO |
Vlastnosti | Bez lepku |
BIO Javorový sirup Grade A | Když se řekne Kanada, většině lidí se vybaví jako první hokej a javorový list. Právě javorový list je pro Kanadu naprosto typickým znakem, ostatně proč by ho jinak měli Kanaďané i na samotné vlajce? Jak tato tradice vznikla, co je na javorovém sirupu
BIO Javorový sirup Grade C | Když se řekne Kanada, většině lidí se vybaví jako první hokej a javorový list. Právě javorový list je pro Kanadu naprosto typickým znakem, ostatně proč by ho jinak měli Kanaďané i na samotné vlajce? Jak tato tradice vznikla, co je na javorovém sirupu
Provita Javorový sirup Grade A BIO 250 ml | | 100% čistý javorový sirup bez přidaných barviv, sladidel, konzervantů. | | Javorový sirup Grade A je charakteristický jemnou a delikátní chutí. Je určen k přímé spotřebě (bez ředění) i na přípravu sladkých pokrmů. Dopřejte si
BIO brusinkový sirup | Brusinky jsou často označovány za symbol luxusních restaurací či hotelů. Tento červený plod si zamiloval nejeden odpůrce zdravé stravy, neboť jsou brusinky prostě chutné. Ovšem brusinky si můžete dopřát i jinak – ve formě brusinkového sirupu. Mnoho
Biolinie Javorový sirup BIO 250 ml | | Složení: javorový sirup* 100% | | *CZ-BIO-001 produkt ekologického zemědělství | | | Skladování: Skladujte na temném, chladném a suchém místě. | | | Jemný bio javorový sirup stupně A lahodné chuti získávaný z kanadských javorů. Je vynikající na
Country Life Sirup borůvkový BIO 250 ml | | Všechny suroviny na jeho výrobu pocházejí výhradně z kontrolovaného ekologického zemědělství. | | | Složení: třtinový cukr*, rýžový sirup*, voda, koncentrovaná borůvková šťáva* (10 %), javorový sirup* | | *produkt kontrolovaného
BIO kokosový sirup | Co si představíte, když se řekne kokosový sirup? Většinou vás napadne, jak krásné by bylo odcestovat do tropických krajin a vylehávat pod kokosovou palmou u křišťálově čistého moře, obsluhován sličnými ženami či statnými muži, a neřešit starosti
BIO kukuřičný sirup | Kukuřice u nás není zdaleka tak populární jako třeba ve Spojených státech amerických. Zatímco v USA je kukuřice pěstována takřka na každém rohu – a to k vlastní spotřebě – u nás jsou mnohá kukuřičná pole určena primárně jako krmivo pro
Country Life Sirup agávový BIO 250 ml | | Agávový sirup je velmi sladký, nejsladší ze všech sirupů, dokonce sladší než med a cukr. Hodí se pro studenou i teplou kuchyni. Výborný je do kaší, koktejlů, nákypů, při pečení, na výrobu džemů. Pár lžiček nařeďte vodou a
Sirup Country Life Sirup agávový 874 ml BIO: Změna barevného stylu šablony pro potraviny Agávový sirup Country LifeBIO, 874 ml
BIO rýžový sirup | Mnoho z nás si jako synonymum pro sladidlo představí bílý rafinovaný cukr. Co také čekat jiného, když jsme jím obklopováni doslova na každém rohu. Takřka v každém pokrmu, ať slaném či sladkém, se bílý cukr objevuje. Přitom není žádným tajemstvím,
BIO datlový sirup | Datle jsou populární pochutinou českých cestovatelů. Mnoho z nich si bez datlí ani dovolenou na jihu Evropy či severu Afriky nedovede představit. Ostatně říká se o nich, že jde o „energii sbalenou na cesty“, a toto tvrzení není nijak přitažené za
BIO datlový sirup 874ml | Datle jsou populární pochutinou českých cestovatelů. Mnoho z nich si bez datlí ani dovolenou na jihu Evropy či severu Afriky nedovede představit. Ostatně říká se o nich, že jde o „energii sbalenou na cesty“, a toto tvrzení není nijak přitažené za
Country Life Vločky quinoové BIO 250 g | | Quinoa je přirozeně bezlepková plodina pocházející z Jižní Ameriky, kde patřila a pořád patří k hlavním zemědělským plodinám. Quinou dokonce Inkové považovali za posvátnou a s trochou nadsázky se dá říct, že podobně okouzleni jsme
Granola Country Life Granola - Křupavé müsli ovocné s klikvou 350 g BIO : Změna barevného stylu šablony pro potraviny Granola Country Life - Křupavé müsli ovocné s klikvouBIO, 350 g
BIO rýžový sirup | Mnoho z nás si jako synonymum pro sladidlo představí bílý rafinovaný cukr. Co také čekat jiného, když jsme jím obklopováni doslova na každém rohu. Takřka v každém pokrmu, ať slaném či sladkém, se bílý cukr objevuje. Přitom není žádným tajemstvím,
Country Life Mandlová mouka BIO 250 g | | Mandlová mouka v bio kvalitě je vhodná pro všechny, kteří chtějí ozvláštnit svůj jídelníček novou surovinou, je vhodná na pečení dezertů, makronek a různého bezlepkového pečiva. | | Složení: mletá loupaná jádra mandlí*. Může
Čekankové slazení | Čekankový sirup se vyrábí z kořene čekanky. Z této zajímavé suroviny se získává rozpustná vláknina inulin. Sirup je bezlepkový a díky vysokému obsahu vlákniny je zcela jedinečným sladidlem. | Použití ČEKANKOVÉHO sirupu | Dá se používat přímo ke
Country Life Vločky ječné BIO 250 g | | Využití: | | | polévka - v krémových polévkách vločky povařte a rozmixujte | krutonky - vločky smíchejte se semínky, kořením a olejem, rozetřete na plech vyložený pečicím papírem a pečte 15 minut při 160 °C, hodí se do polévky i
Country Life Vločky jáhlové BIO 250 g | | Tipy a recepty na použití: | | | Kaše - vločky stačí zalít horkou vodou nebo rostlinným či živočišným mlékem | Krémové polévky - do zeleninové polévky přidejte vločky, chvilku povařte a rozmixujte, s množstvím opatrně | Pečivo - při
Country Life Kustovnice cizí sušená - goji BIO 250 g | | Plody kustovnice čínské hrají nezastupitelnou roli v tradiční čínské medicíně. Sušené plody lze konzumovat přímo, tradičně se však používají vařené. V Asii se přidávají do rýže nebo tonizujících
Country Life Konopná semínka loupaná BIO 250 g | | | máslo - z loupaných semínek je máslo velmi chutné, semínka se dobře mixují, uchovávejte v lednici | mléko - přidejte 900 ml čerstvé vody ke 100 g semínek a rozmixujte, nakonec přeceďte a máte mléko, které v lednici vydrží 3
Čekankové slazení | Čekankový sirup se vyrábí z kořene čekanky. Z této zajímavé suroviny se získává rozpustná vláknina inulin. Sirup je bezlepkový a díky vysokému obsahu vlákniny je zcela jedinečným sladidlem. | Použití ČEKANKOVÉHO sirupu | Dá se používat přímo ke
Country life Mouka kokosová BIO 250 g | | Kokosová mouka je velice vhodná pro celiaky a obsahuje řadu vitamínů. | | Upečeme z ní muffiny, koláče, palačinky, zahustíme omáčky či polévky. Veškeré pokrmy nám krásně provoní. | | Složení: Kokos sušený mletý* 100 %. | | *produkt