Zimní pneumatiky pro bezpečnou jízdu na studených vozovkách
07.12.2022 | Redakce

Zimní pneumatiky pro bezpečnou jízdu na studených vozovkách

O nutnosti použití zimních pneumatik v náročných klimatických podmínkách zimy již asi není pochyb. Myslí na to i zákony, dopravní předpisy a předpisy. Jízdu na zimních pneumatikách často na mnoha úsecích silnic, zejména v severských zemích, na horských průsmycích nebo v horách, upravují dopravní značky.

Jízda bez zimních pneumatik je ve stanoveném zimním období roku, nebo při souvislém zasněžování vozovky přímo zakázána. Obecně se doporučuje přezout na zimní pneumatiky, pokud okolní teplota klesne pod 7°C. U letních pneumatik výrazně klesá ovladatelnost, přilnavost a brzdná dráha. Letní směsi jsou tvrdší a snadněji klouzají.

Je dobré si připomenout, že zimní pneumatiky jsou součástí stejné bezpečnostní kategorie jako bezpečnostní pásy, airbagy, brzdy s ABS, dětské autosedačky a další zimní výbava.

Přezouvání je jednoduchý proces, ale je potřeba na to myslet předem a vyhnout se dlouhým čekacím dobám. Mnoho autoservisů nabízí také pohodlné sezónní uskladnění nepoužitých pneumatik a disků. Významné výhody bezpečné jízdy oceníte po každé změně.

Rychlý vývoj automobilů a moderních technologií přináší potřebu speciálního označování parametrů pneumatik

  • runflat pneumatiky RFT, SSR
  • samovyrovnávací pneumatiky Conti-Seal, Seal-Inside, Self Seal
  • tiché pneumatiky Conti-Silent, NST, PNCS, Acoustic
  • datum výroby – například 1022 označuje výrobu v 10. týdnu roku 2022
  • Označení TWI – označuje výstupek v drážce běhounu jako indikátor opotřebení běhounu, tedy minimální výšku, se kterou se smí jezdit
  • směr otáčení - rotace
  • venku - venku
  • uvnitř – vnitřní strana
  • zesílená pneumatika - XL


Zimní pneumatiky

Zimní pneumatiky

Zimní pneumatiky jsou vhodné do chladného počasí pod 7˚C. Jsou optimálně účinné v dešti, na zledovatělém povrchu a na sněhu. Při nízkých teplotách mají měkčí směsi zimních pneumatik mnohem vyšší přilnavost na suchý povrch vozovky. To zaručuje lepší trakční a brzdné vlastnosti , lepší ovladatelnost a především vyšší bezpečnost posádky.

Dezén běhounu a vyšší drážky běhounu lépe absorbují sníh a rychleji odvádějí vodu z pneumatik. Snižují riziko aquaplaningu . Minimální hloubka zimního dezénu je 4 mm.

Barevné pruhy na nových pneumatikách informují uživatele, že jsou nové a nepoužité. Parametry zimních pneumatik vhodných pro konkrétní vozidlo předepisuje výrobce vozu a jsou uvedeny ve velkém technickém dokumentu.

Jedná se o kombinaci znaků a čísel, jako jsou rozměry (šířka, boční profil, průměr), index nosnosti a index rychlosti . Například 185/65R 15 88T.

Zimní pneumatiky musí mít na boku pneumatiky označení 3PMSF nebo výrazný symbol alpské hory se třemi štíty a vločkou uprostřed .

    Zákon ukládá povinnost mít v rámci jedné nápravy odpovídající pneumatiky. Pro svou vlastní bezpečnost používejte pokud možno vždy odpovídající pneumatiky na všech nápravách. Zajistěte stejné jízdní vlastnosti.

    Prodlužte životnost pneumatik, pravidelně měřte tlak a dodržujte předepsané hodnoty stanovené výrobcem vozidla. Při každé výměně obuvi si nechte zkontrolovat vyvážení nebo geometrii. Před uskladněním pneumatik na sezónu odstraňte kamínky a řádně je očistěte od všech usazenin. Skladujte je na suchém, tmavém a chladném místě.

    • lepší vlastnosti na studené vozovce ve srovnání s letními pneumatikami lepší přilnavost na sněhu lepší odvod vody z běhounu menší riziko aquaplaningu
    • potřeba vyměnit pneumatiky při teplotách nad 7°C pořizovací cena - potřeba mít kompletní sadu pneumatik potřeba pro sezónní uskladnění

    Jak ošetřit auto před zimou?


    Univerzální čističeZimní pneumatiky

    Celoroční pneumatiky

    Celoroční pneumatiky

    ALL SEASON celoroční pneumatiky jsou kompromisem mezi vlastnostmi letních a zimních pneumatik. Jednotliví výrobci preferují ve složení materiálu spíše zimní nebo naopak letní příměsi. Pokud převládají zimní směsi, pak jsou pro použití v létě méně vhodné. Rychleji se opotřebovávají, mají větší tendenci plavat v zatáčkách. Naopak převaha letních směsí zhoršuje přilnavost a brzdnou dráhu při nízkých teplotách v zimě.

    Na boku bundy musí mít označení 3PMSF nebo výrazný symbol alpské hory se třemi štíty a vločkou uprostřed . Značka M+S (bláto a sníh) označuje použití v blátě a sněhu. Neuvádí však jejich schválené použití v zimě jako certifikované zimní pneumatiky.

    Obecně se celoroční pneumatiky doporučují pro nájezd do 5000 km za rok, případně při jízdě po udržovaných městských komunikacích. Uplatnění najdou i v jižních zemích s krátkodobým výskytem nízkých teplot, minimem vytrvalých dešťů, nebo výjimečným pokrytím vozovek sněhem a ledem.

    To je ekonomický kompromis pro majitele aut, aby nemuseli mít dvě sady pneumatik. I při nízkém počtu najetých kilometrů a nízkém opotřebení je však nutné pneumatiky měnit každé čtyři roky.

    Stále však platí, že zimní pneumatiky doporučují automobiloví odborníci na každou jízdu na hory a do zimních středisek.

    • ekonomický kompromis použití jedné sady pneumatik a disků žádné požadavky na skladování žádné náklady na výměnu
    • zvýšené opotřebení kompromisních vlastností po celý rok vhodné pro nižší roční nájezd kilometrů vhodné pro městské aglomerace vhodné pro jižní země

    Autokosmetika

    EU štítek pneumatik

    EU štítek pneumatik

    EU štítek pneumatik jasně informuje o ekologických a bezpečnostních parametrech pneumatik. Základní kritéria jsou:

    • QR kód – kód pro přístup do databáze informačních listů výrobků EU
    • Product ID code – unikátní identifikace pneumatiky
    • název a rozměry pneumatiky
    • se symbolem palivové účinnosti – označuje použití pro spalovací i elektromobily
    • stupně valivého odporu - 5 stupňů v rozsahu A až E, vyjadřuje úsporu paliva v litrech na 100 km při rychlosti 80 km/h
    • stupně přilnavosti za mokra - 5 stupňů v rozsahu A až E, vyjadřuje délku brzdné dráhy v metrech z rychlosti 80 km/h
    • vnější hluk v dB – 3 stupně v rozsahu A až C
    • symbol zimní pneumatiky 3PMSF - alpský symbol
    • symbol Námrazový štít pro označení severských zimních pneumatik splňujících normy pro jízdu na ledu

    Platí, že stupeň A označuje daný parametr jako nejlepší .

    Vybírejte pneumatiky s kompromisem. Zvažte převládající povrch vozovky a terén, schopnosti a potenciál vozu a svůj osobní styl jízdy.


    Přečtěte si také

    Domácí pekárny pro přípravu čerstvého chleba a pečiva

    Rádi snídáte čerstvý, křupavý krajíc chleba nebo teplé voňavé pečivo? Pak si rozhodně pořiďte malou domácí pekárnu.

    Kuchyňské roboty – spolehliví společníci při vaření a pečení

    Objevte spolehlivého společníka pro každodenní i příležitostné vaření a pečení. Staňte se kreativním kuchařem. Připravte pokrmy z celého světa.

    Tlakové hrnce pro zdravá jídla, šetřící energii a čas

    Zvládněte přípravu svých oblíbených jídel za zlomek času. Zdravé vaření v páře pod vyšším tlakem výrazně zkracuje dobu přípravy a tím šetří energii.

    Ekonomické televizory pro každého po celý rok

    Moderní televizní přijímače jsou inteligentní, ekonomická SMART zařízení do každé domácnosti. Bohaté funkce, ultraplochý nadčasový design, vynikající obraz a zvuk je předurčily pro každodenní použití.

    Jogurtovače – pomocníci na podporu přirozené imunity

    Připravte si doma lahodné probiotické jogurty s kvalitním čerstvým nebo sušeným ovocem. Získejte dostatečnou imunitu díky dobrým bakteriím, které jsou nezbytné pro správné fungování střevní mikroflóry.

    Napařovače oděvů pro snadné ošetření a dezinfekci oděvů

    Pára změkčuje a narovnává vlákna v textilu, čímž narovnává pomačkané oblečení a záhyby. Zároveň účinně dezinfikuje textilie.

    Jak vybrat tu nejlepší kávu?

    Káva je jedním z nejstarších a nejoblíbenějších povzbuzujících nápojů. Je to lahodný důvod pro setkání s přáteli, pro příjemnou relaxaci a odpočinek.

    Domácí udírny pro přirozenou konzervaci a plnou chuť uzených mas

    Spolu se sušením je uzení nejstarší formou konzervace potravin. Populární řeznictví a zpracování masa je výbornou příležitostí pro setkání celé rodiny a přátel.

    Čištění oken – efektivní a moderní

    Čištění oken, zrcadel, sprchových koutů nebo různých hladkých lesklých povrchů v domácnosti je často noční můrou. Dělejte to ale efektivně a moderně.

    Relax při zimních sportech

    Slovensko je krásná hornatá země s mnoha dobře vybavenými zimními středisky. Nabízejí skvělé prostředí pro relaxaci a sport s výbornými sněhovými podmínkami.

    Jak vybrat správnou varnou desku?

    Vybavte svůj moderní domov sklokeramickou varnou deskou nebo bezpečnou indukční varnou deskou. Vyzkoušejte inovativní, zábavné, snadné vaření a spoustu chytrých funkcí.

    Jak ošetřit auto před zimou?

    A nezapomeňte! Ještě náročnější část roku se blíží! Chladné zimní podmínky prověří údržbu a vzhled vašeho společníka na cestách.