Relax při zimních sportech
27.11.2022 | Redakce

Relax při zimních sportech

Horská krajina s mnoha zimními středisky nabízí ideální prostředí pro relaxaci a zimní sporty. Zvažte při přípravě na sportovní aktivity v zimě

  • fyzická připravenost a zdatnost
  • zkušenosti a orientaci v zimním prostředí
  • jak často se chcete dané činnosti věnovat – jednorázově nebo pravidelně.

Nejoblíbenější zimní sporty vhodné pro všechny věkové kategorie:

  • sjezdové lyžování
  • běh na lyžích
  • snowboarding
  • sáňkování a bobování
  • Bruslení
  • hokej

V poslední době se těší velké oblibě zejména:

  • skialpinismus
  • backcountry lyžování
  • výlety na sněžnicích

Přechody horských hřebenů s krásnými výhledy do krajiny jsou nezapomenutelné zážitky.



Sjezdové lyžování

Sjezdové lyžování

Sjezdové lyže jsou nejrozšířenější volbou zimní rekreace. Upravený terén, lanovky a vleky umožňují bezpečné lyžování.

Sjezdové lyže jsou univerzální, vhodné pro začátečníky i pokročilé lyžaře. Vyberte si sjezdové lyže na upravený svah, allmountain lyže na nenáročný neupravený terén nebo freeridové lyže na náročný neupravený svah.

Vyberte si lyže, které vyhovují vašemu stylu. Základní pravidla vám výběr usnadní. Hlavním kritériem je výška a váha lyžaře .

  • vhodné pro všechny věkové kategorie a pro začátečníky, cenově dostupné vybavení
  • sjezdové lyžování závisí na vybavenosti lyžařského střediska a počtu vleků na svahu v hlavní sezóně je zde velké množství lyžařů

Vyhřívané oblečeníSjezdové lyžováníLyžařkyZimní kombinézyZimní bundy

Snowboarding

Snowboarding

Snowboarding je zimní sport především pro mladé, odvážné, adrenalinové jezdce. Při tréninku se vyzbrojte trpělivostí. Zdolávejte volný terén i mimo klasické sjezdovky.

Zajímavou alternativou pro vaši životní jízdu je splitboarding . Při stoupání do kopce můžete splitboard rozdělit na dvě lyže. Před jízdou je sepnete k sobě a vázání otočíte do jízdní polohy.

Toto řešení kombinuje výhody sněžnic při lezení v těžkém terénu, možnost lyžování ve vysokohorském terénu a svobodu vzrušujícího snowboardingu.

  • volnost, akrobacie, skoky, freeride ve volném terénu
  • okované nohy jsou obtížnější na manévrování a zvládnutí správné techniky

Čepice zimníSnowboarding

Běh na lyžích

Běh na lyžích

Běh na lyžích je nejzdravější turistický zimní sport vhodný pro každého. Při běhu jsou aktivní všechny svalové skupiny. Na čerstvém vzduchu přeměňte tukové zásoby na vypracované svaly.

Základním stylem běžeckého lyžování je klasická technika. Tato technika je vhodná i pro rekreační turistiku ve volném terénu. Vyznačuje se předklonem, přenášením váhy a správným odrazem. Ideální jsou lyže se šupinami v reflexní části lyže, které se nemusí voskovat.

Styl bruslení vyžaduje upravenou běžeckou dráhu. Je to náročnější na kondici a dobrou techniku. Tabulky výrobce u každého modelu usnadňují výběr správných lyží. Základem je výška, váha a preferovaný styl.

Backcountry běžky mají ocelové hrany pro snadnější pohyb v zledovatělém terénu. Oproti standardním běžkám jsou širší. Backcountry lyže, vázání a boty umožňují pohyb v otevřeném a neupraveném terénu podobně jako rekreační lyžování. Mohou být vybaveny stoupacími pásy . Při sjezdu mají pevnou patu pro snadnější slalom v hlubším sněhu.

Backcountry lyžování je stále oblíbenější alternativou k lyžování.

  • stabilní rytmus pohybu umožňuje odbourat stres a napětí minimální riziko zranění běžecké lyžování je omezeno pouze nedostatkem sněhu nejste vázáni na upravené tratě v zimních střediscích cenově dostupné lyžařské vybavení

ČelovkyBatohy na běháníBěžecké lyžování

Skialpinismus

Skialpinismus

Skialpinismus je životní styl. Je to dobrodružný sport , který je směsí skialpinismu, alpského lyžování a horolezectví.

V rekreační podobě jde o vysokohorskou turistiku do horských sedel s následným lyžováním v neupraveném terénu.

Skialpinismus vyžaduje dobrou fyzickou kondici, zkušenosti s pohybem ve vysokohorském terénu a horolezectví a také výborné lyžařské dovednosti.

Tento náročný zimní sport vyžaduje speciální lyžařské vybavení s nízkou hmotností a vysokou pevností.

  • budete v místech, kam se běžní lyžaři nedostanou, nejste omezeni provozní dobou zimního střediska, zažijete krásné výhledy a scenérie
  • drahý sport na vybavení vyžaduje specifické dovednosti a znalosti dobrá fyzická kondice je nutná, většinu času strávíte stoupáním do kopce

Lavinové vybaveníTuristické batohy

Sněžnice, sáňky, skiboby

Sněžnice, sáňky, skiboby

Sněžnice umožňují zajímavé výlety i v největší zimě. Už vás nepřekvapí vysoká hromada sněhu. Doplňte si zimní turistickou výbavu . Výhodou je, že je můžete okamžitě použít i když nejste lyžař. Při chůzi na sněžnicích spálíte mnohem více kalorií než při chůzi.

Existuje velké množství variací a velikostí. V hlubokém sněhu a na výletech s nákladem a batohy.

Nezapomeňte si s sebou vzít sáňky nebo skiboby . Po zasněženém svahu sjedete rychleji a veseleji.

  • snadno se nazouvají, sundávají, balí a odkládají vhodné pro vysokohorskou turistiku ve strmém terénu jsou levnější než skialpy a běžky použitelné i za nepříznivého počasí a v noci
  • z kopce se nedá klouzat jako na lyžích nebo backcountry lyže jsou na rovině pomalejší

Turistické holeLED čelovkyDámské trekingové botyBinokulární dalekohledy

Bruslení

Bruslení

Líbilo se vám bruslení? Máte k dispozici zimní stadion nebo přírodní ledovou plochu? Vyběhněte na led. Pořiďte si kvalitní brusle pro pohyb všech členů domácnosti. Pánská, dámská nebo dětská s nastavitelnou rostoucí botou .

Jste milovníkem bruslení po celý rok? Pro vás jsou určeny brusle s výměnným podvozkem pro klasické in-line nebo lední bruslení.

Kvalitní brusle na led vynikají vzdušnou, pohodlnou botou s rychlošněrovacím zapínáním a pevným úchopem na kotníku . Vyzkoušejte jízdu krasobruslaře s dobře nabroušenými noži z nerezové oceli .

Staňte se členem hokejového týmu. Uložte si sportovní vybavení do tašek a batohů . Noste své bruslařské a hokejové vybavení bez námahy.


Brusle na ledZimní rukavice

Přečtěte si také

Zimní pneumatiky pro bezpečnou jízdu na studených vozovkách

O nutnosti použití zimních pneumatik v náročných klimatických podmínkách zimy již asi není pochyb. Obecným doporučením je přezout na zimní pneumatiky, pokud okolní teplota klesne pod 7°C.

Domácí pekárny pro přípravu čerstvého chleba a pečiva

Rádi snídáte čerstvý, křupavý krajíc chleba nebo teplé voňavé pečivo? Pak si rozhodně pořiďte malou domácí pekárnu.

Kuchyňské roboty – spolehliví společníci při vaření a pečení

Objevte spolehlivého společníka pro každodenní i příležitostné vaření a pečení. Staňte se kreativním kuchařem. Připravte pokrmy z celého světa.

Tlakové hrnce pro zdravá jídla, šetřící energii a čas

Zvládněte přípravu svých oblíbených jídel za zlomek času. Zdravé vaření v páře pod vyšším tlakem výrazně zkracuje dobu přípravy a tím šetří energii.

Ekonomické televizory pro každého po celý rok

Moderní televizní přijímače jsou inteligentní, ekonomická SMART zařízení do každé domácnosti. Bohaté funkce, ultraplochý nadčasový design, vynikající obraz a zvuk je předurčily pro každodenní použití.

Jogurtovače – pomocníci na podporu přirozené imunity

Připravte si doma lahodné probiotické jogurty s kvalitním čerstvým nebo sušeným ovocem. Získejte dostatečnou imunitu díky dobrým bakteriím, které jsou nezbytné pro správné fungování střevní mikroflóry.

Napařovače oděvů pro snadné ošetření a dezinfekci oděvů

Pára změkčuje a narovnává vlákna v textilu, čímž narovnává pomačkané oblečení a záhyby. Zároveň účinně dezinfikuje textilie.

Jak vybrat tu nejlepší kávu?

Káva je jedním z nejstarších a nejoblíbenějších povzbuzujících nápojů. Je to lahodný důvod pro setkání s přáteli, pro příjemnou relaxaci a odpočinek.

Domácí udírny pro přirozenou konzervaci a plnou chuť uzených mas

Spolu se sušením je uzení nejstarší formou konzervace potravin. Populární řeznictví a zpracování masa je výbornou příležitostí pro setkání celé rodiny a přátel.

Čištění oken – efektivní a moderní

Čištění oken, zrcadel, sprchových koutů nebo různých hladkých lesklých povrchů v domácnosti je často noční můrou. Dělejte to ale efektivně a moderně.

Jak vybrat správnou varnou desku?

Vybavte svůj moderní domov sklokeramickou varnou deskou nebo bezpečnou indukční varnou deskou. Vyzkoušejte inovativní, zábavné, snadné vaření a spoustu chytrých funkcí.

Jak ošetřit auto před zimou?

A nezapomeňte! Ještě náročnější část roku se blíží! Chladné zimní podmínky prověří údržbu a vzhled vašeho společníka na cestách.