Káva je jedním z nejstarších a nejoblíbenějších povzbuzujících nápojů. Je to lahodný důvod pro setkání s přáteli, pro příjemnou relaxaci a odpočinek. Víte, která káva je nejlepší na světě? Odpověď je jednoduchá. Ten, který se vám líbí nejvíc. Na obalu každé kvalitní kávy jistě najdete podrobné informace o zemi sklizně, o odrůdě a především o tom, kde, kdy a jak byla zrna upražena. U nejkvalitnějších káv je uveden i název farmy a jméno pěstitele. Navštivte pražírny kávy a přivoňte si k odrůdám z různých oblastí světa. Stupeň pražení výrazně ovlivňuje chuť kávy. Aroma vám rychle napoví, zda bude káva vonět a chutnat. Kvalitní kávu poznáte pouhým pohledem. Zrna by měla být stejně velká, bez poškození a bez skvrn. Ve směsi vidíte pouze zrna stejné barvy bez nečistot. K přípravě kávy používejte měkčí vodu o teplotě do 90°C.
Rozlišujeme dvě základní odrůdy kávy - Arabica a Robusta . Pro nejoblíbenější Arabiku je typický hořký chuťový profil . Najdete v něm i jemnou sladkou ovocnou příchuť. Kvalitní ruční sklizeň ve vyšších nadmořských výškách zvyšuje její cenu. Robusta má kyselejší chuť. Obsahuje také dvakrát více kofeinu a antioxidantů. I to jsou důvody, proč je na trhu s kávou mnoho směsí obou odrůd. Arabica s vyšším obsahem oleje a Robusta s vyšší pěnivostí jsou dobrým základem pro jemnou krémovou pěnu výsledného nápoje. Sommeliéři neustále míchají nové směsi, aby nabídli plnou harmonickou chuť kávy. Vůně a chuť jsou ovlivněny oblastí původu kávy, způsobem sběru, sušením i samotným pražením a balením. Tmavě pražená káva je více hořká. Je ideální zejména pro italský typ kávy pro milovníky espressa. Pro alternativní přípravu kávy je vhodná lehčí káva. Jeho chuť je mírně kyselejší a ovocnější. Čím více je zrno pražené, tím je tmavší. Zároveň ucítíte výraznější palčivé aroma. Kávu skladujte v tmavých, vzduchotěsných nádobách. Ke skladování se nejlépe hodí kávová zrna. Před použitím jej čerstvě rozetřete. Pokud se kvalitní kávou zásobíte ve velkém, zamrazte její přebytek v originálním balení ve vakuových sáčcích nebo dózách.
Zrnková káva si své chuťové vlastnosti a aroma zachovává nejdéle. Připravte si čerstvou kávu s intenzivní vůní a chutí. Kávu umelte vždy těsně před její přípravou. Skladujte v tmavých, vzduchotěsných nádobách. Vyberte si 100% Arabica nebo její směs s Robustou. Objevte nové exotické vůně a chutě. Je také ideální pro přípravu lahodné kávy v plně automatických kávovarech s integrovaným mlýnkem.
Mletá káva je výsledkem zpracování kávových zrn v globální nebo lokální pražírně. Obvykle se balí do ochranných obalů v plechovkách nebo pytlích. Často jde o směs zrnkové kávy s ohledem na vyváženou, harmonickou chuť a vůni výsledného nápoje. Pohodlnější je příprava mleté kávy. Není potřeba broušení. Tím se ale snižuje výsledná intenzita vůně a chuti, jelikož je již nějakou dobu mletá. Řiďte se datem výroby. Po otevření balení kávu spotřebujte do 2 týdnů.
Káva v kapslích je připravena k okamžitému použití v kávovarech na kapsle. Jednoduchá a rychlá příprava se hodí na každé pracoviště, oslavu nebo párty s přáteli. Kapsle zaručují bezproblémové dávkování a skladování. Obal kapsle ochrání její obsah na dlouhou dobu. Už nemusíte nic řešit.
Instantní káva je výsledkem procesu zpracování kávových zrn. Opékají se, melou, vaří a nakonec se slijí z vody. Zároveň je také výrazně snížen obsah kofeinu. Výhodou je nejjednodušší příprava nápoje. Instantní kávu zalijte horkou vodou a máte hotovo. V létě je ideální pro přípravu osvěžující ledové kávy.
Zelená káva jsou jednoduše nepražená kávová zrna Arabica. Obsahují více zdraví prospěšných látek a vyšší obsah kofeinu. Zelená káva je vhodná jako pomocník při hubnutí. Připomíná zelený čaj a připravuje se jako „slovenská“ louhovaná turecká káva, nebo použijte french press.
BIO káva je káva pěstovaná klasickým způsobem bez umělých hnojiv a chemie. Často se zpracovává tradičními ručními procesy, aby byla zachována nejvyšší kvalita. Vyšší cena je odrazem snahy mnoha farmářů o zachování přírodě blízkého hospodaření.
Zrna Cibetkov ej káv y z Indonésie se sklízejí po strávení cibetkami. Fermentací v žaludku získávají jemnou chuť karamelu a čokolády. Cibetky se živí pouze plně zralými kávovými bobulemi. Vylučují celé tvrdé zrno. Jejich sklizní se získávají dokonale vyzrálá kávová zrna vysoké kvality a ceny.
Káva bez kofeinu se vyrábí ze zrn, ze kterých byl kofein odstraněn procesem praní, spařování, pomocí filtrů a aktivního uhlí. Vzhledem k tomu, že neobsahuje kofein, je vhodný pro každou příležitost pro všechny milovníky kávy.
Aromatizované kávy jsou určeny pro přípravu kávových nápojů s výraznou příchutí ovoce, ořechů, skořice, vanilky nebo čokolády. Jsou příjemným společníkem na zahřátí a povzbuzení během dlouhých zimních večerů.
Zdraví prospěšné jsou i alternativní kávové nápoje . Jsou výsledkem zpracování a pražení pšenice, špaldy, ječmene, čekanky, případně jiných rostlin a čajů. Neobsahují kofein, mají povzbuzující účinky, podporují trávení a jsou vhodné i pro děti.
Jste milovník přírody? Chcete zahradu plnou krásných květin a zdravé zeleniny? Poté usušte kávovou sedlinu na jemném sítku. Aplikujte jej v dobře provzdušněné půdě, zejména rostlinám, které mají rády kyselou půdu. Kávová sedlina je vynikající přírodní hnojivo s obsahem draslíku a dalších stopových prvků.
Sprej ze silného vývaru z usazeniny dobře poslouží i jako prevence proti slimákům, kteří nemají rádi vůni kávy.
Kávová sedlina je také perfektní pro milovníky přírodní krásy na ošetření pleti. Vyrobte si účinné čistící a výživné pleťové masky. Usazeninu smíchejte s kokosovým olejem, medem nebo domácím jogurtem.
Jogurtovače – pomocníci na podporu přirozené imunity
O nutnosti použití zimních pneumatik v náročných klimatických podmínkách zimy již asi není pochyb. Obecným doporučením je přezout na zimní pneumatiky, pokud okolní teplota klesne pod 7°C.
Rádi snídáte čerstvý, křupavý krajíc chleba nebo teplé voňavé pečivo? Pak si rozhodně pořiďte malou domácí pekárnu.
Objevte spolehlivého společníka pro každodenní i příležitostné vaření a pečení. Staňte se kreativním kuchařem. Připravte pokrmy z celého světa.
Zvládněte přípravu svých oblíbených jídel za zlomek času. Zdravé vaření v páře pod vyšším tlakem výrazně zkracuje dobu přípravy a tím šetří energii.
Moderní televizní přijímače jsou inteligentní, ekonomická SMART zařízení do každé domácnosti. Bohaté funkce, ultraplochý nadčasový design, vynikající obraz a zvuk je předurčily pro každodenní použití.
Připravte si doma lahodné probiotické jogurty s kvalitním čerstvým nebo sušeným ovocem. Získejte dostatečnou imunitu díky dobrým bakteriím, které jsou nezbytné pro správné fungování střevní mikroflóry.
Pára změkčuje a narovnává vlákna v textilu, čímž narovnává pomačkané oblečení a záhyby. Zároveň účinně dezinfikuje textilie.
Spolu se sušením je uzení nejstarší formou konzervace potravin. Populární řeznictví a zpracování masa je výbornou příležitostí pro setkání celé rodiny a přátel.
Čištění oken, zrcadel, sprchových koutů nebo různých hladkých lesklých povrchů v domácnosti je často noční můrou. Dělejte to ale efektivně a moderně.
Slovensko je krásná hornatá země s mnoha dobře vybavenými zimními středisky. Nabízejí skvělé prostředí pro relaxaci a sport s výbornými sněhovými podmínkami.
Vybavte svůj moderní domov sklokeramickou varnou deskou nebo bezpečnou indukční varnou deskou. Vyzkoušejte inovativní, zábavné, snadné vaření a spoustu chytrých funkcí.
A nezapomeňte! Ještě náročnější část roku se blíží! Chladné zimní podmínky prověří údržbu a vzhled vašeho společníka na cestách.