Jak ušetřit peníze změnou stravovacích návyků?
19.10.2022 | Redakce

Jak ušetřit peníze změnou stravovacích návyků?

Složení stravy. Pestrost stravy, stravovací návyky. To vše je odmala ovlivněno především rodinou a prostředím, ve kterém vyrůstáme. Všichni máme své oblíbené a zavedené postupy. Zkuste se inspirovat a udělejte první kroky k jejich změně. Pokud se vám každý den podaří něco ušetřit, celkový výsledek překvapí i vás. Začněte okamžitě s jednoduchými opatřeními, která nevyžadují další náklady. Snižte spotřebu potravin. Jezte střídmě a zdravě.



Plánování nákupů

Plánování nákupů

Snižte plýtvání potravinami. Kupujte drahé masné výrobky v malém množství a ihned konzumujte. Prodlužte životnost potravin správným skladováním v konzervách, zmrazováním, sušením, zavařováním nebo vakuovým balením.

  • Naplánujte si vaření . Vařte několik dní dopředu . Šetříte tak elektřinu, plyn, vodu a hlavně svůj vlastní čas. Ušetřený čas využijte na své další aktivity.
  • Při nákupu použijte seznam potřebných potravin a přísad. Zaznamenejte si vše potřebné pro další vaření. Sledujte svůj papír nebo elektronický poznámkový blok. Pak na nic nezapomenete .
  • Stav zásob opakovaně kontrolujte při každém vaření. Zkontrolujte záruční dobu všech potravin. Přednostně používejte potraviny s datem spotřeby. Nedělejte zbytečně velké předzásobení. Nakupujte ve velkém pouze věci, které pravidelně konzumujete (cukr, mouku, těstoviny, olej, vejce, brambory, luštěniny a další trvanlivé potraviny, které jsou základem pravidelné stravy na každý den)
  • Odstraňte rodinné procházky v nákupních centrech pomocí lákavých reklam a nabídek. Udělejte si raději rodinný výlet do přírody. Nákup bez dětí vás vyjde levněji.
  • Sledujte akce v okolních obchodech. Vybírejte potraviny se zvýhodněnou cenou
  • K nákupům používejte věrnostní karty nebo programy odměn.
  • Jděte nakupovat naplno a s vlastními taškami.

Kuchařské knihyPlánovače

Vaření, skladování

Vaření, skladování

Upřednostněte domácí kuchyni před nákupem polotovarů, rozvozem nebo pravidelnými návštěvami restaurace. Inspirujte se kuchařkami. Používejte jednoduché a osvědčené domácí recepty.

  • Omezte přípravu jídel z nezdravých potravin. Vyhýbejte se potravinám s dlouhou trvanlivostí, polotovarům, nebo slazeným nápojům. Mražená jídla a hotové omáčky, lupínky nebo balenou vodu používejte pouze v případě potřeby jako zásobu železa. Kromě obsahu nezdravých potravinářských přídatných látek a konzervantů jsou také dražší.
  • Doplňte čas strávený s rodinou o zážitek z vymýšlení domácích pomazánek. Zvykněte si používat levnější a čerstvé sezónní potraviny. Experimentujte s chutěmi a představivostí.
  • Naučte se využívat zbytky, rýži, knedlík, pečivo nebo ovoce a zeleninu. Zjistit jak. Hledejte různé domácí návody a recepty.
  • Husté a vydatné polévky vás zahřejí a zasytí. Připravte kompletní rodinný oběd. Učte své děti, jak se stravovat tradičně již od útlého věku.
  • Nejezte často venku. Kompletní rodinný oběd v restauraci může výrazně narušit váš omezený rodinný rozpočet. Na cesty si vezměte vlastní svačiny a předem připravené jídlo. Zabalte si oběd do potravinových krabiček a termosek. Jezte neomezeně teplé jídlo kdekoli a kdykoli je to možné.

TermoskyChladicí boxyBoxy na jídlo

Péče a údržba

Péče a údržba

Udržujte své kuchyňské náčiní čisté . Zbavte se veškeré mastnoty, usazenin a připálenin. Vyčistěte také myčku , zejména čerpadlo a filtr. Budete mít krásně čisté nádobí a ušetříte za vodu i elektřinu. Používejte kvalitní osvědčené tablety do myčky nádobí .

  • Vyčistěte skleněná dvířka trouby. Neotevírejte dvířka a ušetříte až 30 % uniklého tepla.
  • Konvici odvápněte , voda se rychleji uvaří a ušetříte za elektřinu.
  • Snižte dávkování čisticích prostředků. Vyměňte jednorázové ručníky za kvalitní textilní.

Čistící prostředkyMyčky nádobíMycí prostředky

Domácí pěstování

Domácí pěstování

Vyzkoušejte domácí pěstování v bytech, na terasách nebo balkonech. Často jsou nevyužité a prázdné. Cherry rajčata, okurky, jahody vám kromě příjemné zeleně přinesou i radost. Skvělá domácí vůně a chuť je neodolatelná. Dochuťte svá jídla vlastními čerstvými bylinkami . Mějte vždy po ruce malou zahrádku s voňavými rostlinami.

  • Pořiďte si chytré květináče . Použitá pokročilá technologie umožňuje pěstovat bylinky jednoduše a bez údržby. Vestavěná nádržka na vodu vydrží 2 týdny. Osvětlení na tyči vyzařuje optimální světlo pro rostliny. Stačí vložit původní náplň s rostlinou a substrátem a máte bohatou úrodu.
  • Zpracovat a uskladnit sezónní přebytky ovoce a zeleniny ze zahrádky. Ušetřete místo v mrazáku. Preferujte osvědčené zpracování sušením a zavařováním . Výrazně snížíte nároky na další energii při jejich skladování. Nakládejte, vyrobte si vlastní ovocné šťávy, pyré, kaše, marmelády a další pochutiny.

VakuovačkySušičky na potraviny

Přečtěte si také

Zimní pneumatiky pro bezpečnou jízdu na studených vozovkách

O nutnosti použití zimních pneumatik v náročných klimatických podmínkách zimy již asi není pochyb. Obecným doporučením je přezout na zimní pneumatiky, pokud okolní teplota klesne pod 7°C.

Domácí pekárny pro přípravu čerstvého chleba a pečiva

Rádi snídáte čerstvý, křupavý krajíc chleba nebo teplé voňavé pečivo? Pak si rozhodně pořiďte malou domácí pekárnu.

Kuchyňské roboty – spolehliví společníci při vaření a pečení

Objevte spolehlivého společníka pro každodenní i příležitostné vaření a pečení. Staňte se kreativním kuchařem. Připravte pokrmy z celého světa.

Tlakové hrnce pro zdravá jídla, šetřící energii a čas

Zvládněte přípravu svých oblíbených jídel za zlomek času. Zdravé vaření v páře pod vyšším tlakem výrazně zkracuje dobu přípravy a tím šetří energii.

Ekonomické televizory pro každého po celý rok

Moderní televizní přijímače jsou inteligentní, ekonomická SMART zařízení do každé domácnosti. Bohaté funkce, ultraplochý nadčasový design, vynikající obraz a zvuk je předurčily pro každodenní použití.

Jogurtovače – pomocníci na podporu přirozené imunity

Připravte si doma lahodné probiotické jogurty s kvalitním čerstvým nebo sušeným ovocem. Získejte dostatečnou imunitu díky dobrým bakteriím, které jsou nezbytné pro správné fungování střevní mikroflóry.

Napařovače oděvů pro snadné ošetření a dezinfekci oděvů

Pára změkčuje a narovnává vlákna v textilu, čímž narovnává pomačkané oblečení a záhyby. Zároveň účinně dezinfikuje textilie.

Jak vybrat tu nejlepší kávu?

Káva je jedním z nejstarších a nejoblíbenějších povzbuzujících nápojů. Je to lahodný důvod pro setkání s přáteli, pro příjemnou relaxaci a odpočinek.

Domácí udírny pro přirozenou konzervaci a plnou chuť uzených mas

Spolu se sušením je uzení nejstarší formou konzervace potravin. Populární řeznictví a zpracování masa je výbornou příležitostí pro setkání celé rodiny a přátel.

Čištění oken – efektivní a moderní

Čištění oken, zrcadel, sprchových koutů nebo různých hladkých lesklých povrchů v domácnosti je často noční můrou. Dělejte to ale efektivně a moderně.

Relax při zimních sportech

Slovensko je krásná hornatá země s mnoha dobře vybavenými zimními středisky. Nabízejí skvělé prostředí pro relaxaci a sport s výbornými sněhovými podmínkami.

Jak vybrat správnou varnou desku?

Vybavte svůj moderní domov sklokeramickou varnou deskou nebo bezpečnou indukční varnou deskou. Vyzkoušejte inovativní, zábavné, snadné vaření a spoustu chytrých funkcí.