Jak ušetřit energii v domácnosti?
13.11.2022 | Redakce

Jak ušetřit energii v domácnosti?

Největšími spotřebiteli energie v domácnosti jsou kromě vytápění a ohřevu vody sporáky , lednice , mrazničky , pračky a sušičky , myčky nádobí , osvětlovací a audio zařízení , žehličky , varné konvice , mikrovlnné trouby a vysavače. Klimatizace, topení a filtrace vody v bazénech jsou nadstandardními spotřebiči energie, které lze omezit a v případě nouze zcela vypnout. Zvažte využití fotovoltaiky, moderních tepelných čerpadel nebo solárního ohřevu .

Co můžete udělat okamžitě?

Zvyšovat efektivitu používání domácích spotřebičů, zavádět úsporná opatření v domácnosti a starat se o domácí spotřebiče.

Evidujte spotřebu na jednotlivých elektroměrech. Neočekávaně zvýšená spotřeba vás spolehlivě upozorní na poruchový stav. Ušetříte na prodlení.



Zvyšování účinnosti domácích spotřebičů

Zvyšování účinnosti domácích spotřebičů

Zvyšte účinnost při používání domácích spotřebičů. Využívejte zejména plnou kapacitu pračky , sušičky a myčky, případně omezte používání sušičky a myčky.

Perte při nižších teplotách . Snižte frekvenci používání pračky, sušičky a myčky nádobí během týdne.

Při vaření používejte hrnce vhodné velikosti a postavte je na topnou plochu odpovídající velikosti dna hrnce. Zajistěte optimální vytápění bez zbytečných tepelných ztrát.

Při vaření používejte pokličky . Bod varu dosáhnete efektivněji.

Pro rychlý ohřev hotových jídel používejte nerezové hrnce s tenkým dnem . Teplo akumulující litinové hrnce a hrnce se silným sendvičovým dnem lépe distribuují teplo. Jsou vhodné pro pomalé vaření. Vyzkoušejte hrnce s nepřilnavým dnem . Zabraňují připalování jídla i při vaření bez olejů. Vařte v tlakových hrncích . Bod varu dosáhnete rychleji i při nižší teplotě. Jídlo bude uvařeno dříve a vy ušetříte další energii.

Úsporná opatření v domácnosti

Úsporná opatření v domácnosti

S zkontrolujte těsnost všech ventilů a kohoutků vodovodních kohoutků. Plánujte výměnu starých vodovodních baterií za moderní pákové nebo termostatické . Studená nebo velmi horká voda vás nepřekvapí. V rámci hesla nadarmo zkontrolujte ani kapku vody, případně vyměňte splachovací systém na záchodě . Moderní armatury, dávkujte objem vody dle potřeby. Omezte koupání ve vaně a přejděte na sprchování . Vypněte vodu při mytí, šamponování nebo čištění zubů. I šetrná hlavice vám ušetří jinak zbytečně vypouštěnou vodu. Ztuhněte, je to zdravé. Při praní postupně snižujte teplotu vody.

Při ručním mytí nádobí používejte dvojitý kuchyňský dřez . Nádobí od hrubých zbytků jídla pohodlně umyjete v jednom dřezu a opláchnete ve druhém. Pokud máte jen jeden dřez, tak nejprve umyjte nádobí a poté opláchněte vše najednou. A nezapomeňte na baterii nainstalovat spořič vody a vodní nebezpečí . Dokáže ušetřit až 50 % vody.

Při ohřevu vody bojlerem ohřívejte teplou vodu pouze na příjemnou teplotu kolem 45-50 °C . Při vytápění udržujte v domácnosti optimální teplotu kolem 20-21°C . Využijte možnost naprogramování denního/nočního režimu nebo snížení teploty v době nepřítomnosti. V ložnici spěte při optimální teplotě 17-19 °C . Namontujte kvalitní termostatické hlavice na radiátory .

Intenzivně, ale krátce větrejte . Vzduch se vymění, ale místnost se neochladí.

Uspořádejte své domácí elektrospotřebiče správně . Umístěte chladničku a mrazničku co nejdále od zdrojů tepla, od radiátorů nebo od přímého slunečního záření.

    Péče o domácí spotřebiče

    Péče o domácí spotřebiče

    Dbejte na správnou funkčnost domácích spotřebičů. Zvažte jejich nahrazení ekonomičtějšími . Při výběru spotřebičů se řiďte jejich energetickými štítky . Rychle tak zjistíte jejich zařazení do energetické třídy, jejich spotřebu a další parametry.

    I malý nákup většího množství napájecích adaptérů, audio zařízení nebo výpočetní elektroniky v nečinném Stand-by režimu zatíží váš roční rozpočet. Připojte adaptéry k zásuvkám Smart nebo prodlužovacím kabelům pomocí vypínače . Platí zásada, co nevyužiji, vypínám .

    Zkontrolujte, vyčistěte a odmrazte chladničku a mrazničku . Hustá námraza snižuje využitelný objem a zvyšuje spotřebu elektrické energie. Spotřebu vám zvýší vysavač s ucpaným filtrem nebo plným sáčkem.

    Osvětlete svůj domov účinným LED osvětlením , které kromě snížené spotřeby šetří vaše výdaje tím, že nevytváří teplo.

    Jak vybrat pračku a sušičku prádla?

    Přečtěte si také

    Zimní pneumatiky pro bezpečnou jízdu na studených vozovkách

    O nutnosti použití zimních pneumatik v náročných klimatických podmínkách zimy již asi není pochyb. Obecným doporučením je přezout na zimní pneumatiky, pokud okolní teplota klesne pod 7°C.

    Domácí pekárny pro přípravu čerstvého chleba a pečiva

    Rádi snídáte čerstvý, křupavý krajíc chleba nebo teplé voňavé pečivo? Pak si rozhodně pořiďte malou domácí pekárnu.

    Kuchyňské roboty – spolehliví společníci při vaření a pečení

    Objevte spolehlivého společníka pro každodenní i příležitostné vaření a pečení. Staňte se kreativním kuchařem. Připravte pokrmy z celého světa.

    Tlakové hrnce pro zdravá jídla, šetřící energii a čas

    Zvládněte přípravu svých oblíbených jídel za zlomek času. Zdravé vaření v páře pod vyšším tlakem výrazně zkracuje dobu přípravy a tím šetří energii.

    Ekonomické televizory pro každého po celý rok

    Moderní televizní přijímače jsou inteligentní, ekonomická SMART zařízení do každé domácnosti. Bohaté funkce, ultraplochý nadčasový design, vynikající obraz a zvuk je předurčily pro každodenní použití.

    Jogurtovače – pomocníci na podporu přirozené imunity

    Připravte si doma lahodné probiotické jogurty s kvalitním čerstvým nebo sušeným ovocem. Získejte dostatečnou imunitu díky dobrým bakteriím, které jsou nezbytné pro správné fungování střevní mikroflóry.

    Napařovače oděvů pro snadné ošetření a dezinfekci oděvů

    Pára změkčuje a narovnává vlákna v textilu, čímž narovnává pomačkané oblečení a záhyby. Zároveň účinně dezinfikuje textilie.

    Jak vybrat tu nejlepší kávu?

    Káva je jedním z nejstarších a nejoblíbenějších povzbuzujících nápojů. Je to lahodný důvod pro setkání s přáteli, pro příjemnou relaxaci a odpočinek.

    Domácí udírny pro přirozenou konzervaci a plnou chuť uzených mas

    Spolu se sušením je uzení nejstarší formou konzervace potravin. Populární řeznictví a zpracování masa je výbornou příležitostí pro setkání celé rodiny a přátel.

    Čištění oken – efektivní a moderní

    Čištění oken, zrcadel, sprchových koutů nebo různých hladkých lesklých povrchů v domácnosti je často noční můrou. Dělejte to ale efektivně a moderně.

    Relax při zimních sportech

    Slovensko je krásná hornatá země s mnoha dobře vybavenými zimními středisky. Nabízejí skvělé prostředí pro relaxaci a sport s výbornými sněhovými podmínkami.

    Jak vybrat správnou varnou desku?

    Vybavte svůj moderní domov sklokeramickou varnou deskou nebo bezpečnou indukční varnou deskou. Vyzkoušejte inovativní, zábavné, snadné vaření a spoustu chytrých funkcí.