Ekonomické televizory pro každého po celý rok
03.12.2022 | Redakce

Ekonomické televizory pro každého po celý rok

Televizní přijímače s moderními funkcemi jsou hospodárná, inteligentní SMART zařízení do každé domácnosti. Bohaté funkce, ultraplochý nadčasový design, vynikající obraz a zvuk je předurčily pro každodenní použití. Milujete sportovní přenosy, filmové příběhy, zábavu, hudbu nebo dokumenty? Získáváte informace z celého světa ze zpravodajských kanálů? Plánujete používat svůj televizor jako zábavní centrum s herními konzolemi? Máte zdravotní omezení, potřebujete společníka, nebo potřebujete šetřit elektrickou energii? Vyberte nejvhodnější televizní zařízení. Zaměřte se na parametry podle vašich preferencí použití.

Úhlopříčka udává velikost obrazovky. Obecným doporučením je umístit TV přijímač tak, aby pozorovací vzdálenost obrazovky byla minimálně trojnásobkem velikosti úhlopříčky.

S tím souvisí i rozlišení . Čím větší úhlopříčka, tím větší rozlišení je potřeba pro kvalitní zobrazení detailů. Záleží také na rozlišení samotného programu, tzv. zdroje signálu, s jakým rozlišením bude program zobrazen. Máte připojení přes optický kabel, satelit nebo IP TV přes síťové připojení ve vaší domácnosti? Používáte CD, DVD, Blu-ray přehrávače nebo jiné zdroje digitálního signálu? Dnešním standardem je HD a Full HD vysílání . Sledujte extra kvalitní satelitní programy v Ultra HD rozlišení na 4K televizorech nebo téměř realisticky zobrazené programy z externích zdrojů signálu na 8K zařízeních . Celý obrázek je vykreslen pomocí bodů, tzv. pixelů. Obsahují červené, zelené a modré složky pro zobrazení libovolné barvy. Například 4K televizory obsahují 3840 x 2160 pixelů pro zobrazení každé scény.

Plánujete se v noci dívat na televizi a přes den hrát hry? Vyberte zařízení s vyšším jasem a kontrastem. Pro denní sledování je vhodný televizor s jasem alespoň 500 cd/m2 s možností individuálního nastavení. Kontrast je parametr poměru při zobrazování černé a bílé. Čím vyšší kontrast, tím živější a realističtější budou barvy i za denního světla. Pro kvalitní zobrazení akčních a sportovních scén se doporučuje obnovovací frekvence alespoň 100 Hz a rychlá odezva 8 ms pro plynulý pohyb. Pokud plánujete sledovat televizi s celou rodinou a přáteli, vyberte si televizi s co nejširším pozorovacím úhlem ve všech směrech od středu obrazovky. Je pravda, že různé technologie mají různé pozorovací úhly. Ve výchozím nastavení se kvalita zvuku plochých a tenkých televizních přijímačů zlepší připojením k zařízení Soundbar.

Chytré televizory umožňují připojení k internetu pro sledování nabídky z archivu, online programů a streamovacích služeb. Různí výrobci podporují různé operační systémy, například Android TV, Tizen, WebOs, Linux . Extendery jsou technologie Bluetooth, DLNA nebo WI-FI. Nejdůležitějším parametrem pro výběr nového televizoru je volba technologie zobrazovacího panelu. Ovlivní to kvalitu obrazu, spotřebu energie a konečnou cenu.



OLED televizory

OLED televizory

OLED televizory nabízejí nejlepší kontrast mezi černou a bílou. Fungují na jiném principu než technologie LED. Princip organických diod OLED panelů umožňuje samostatně regulovat nebo vypnout podsvícení každého pixelu. Tím je dosaženo černější černé než u jiných technologií LED panelů. Poskytuje nejlepší kontrast pro denní a noční sledování programů. Zařízení OLED TV se vyznačují velkými pozorovacími úhly. Integrované tunery umožňují přijímat všechny základní typy televizního vysílání ve většině OLED Smart TV. Pozemní digitální DVB-T, kabelové DVB-C a satelitní DVB-S vysílání.

  • nejlepší podání černé barvy v nočních scénách nejlepší kontrast černá/bílá barva nejlepší pozorovací úhly nejrychlejší odezva nízká hmotnost
  • vyšší spotřeba energie oproti QLED TV, nejvyšší pořizovací náklady

SoundbaryTV stolky pod televizor

QLED televizory

QLED televizory

Technologie televizorů QLED, zařízení NanoCell, ULED nebo QNED mini LED TV jsou vylepšením starší LED technologie. Typické je pro ně podsvícení panelu LED diodami. Vyznačují se vylepšenými algoritmy a technologiemi pro dosažení dokonalejšího barevného zobrazení, pokročilého zpracování pohybu, lepšího jasu, kontrastu a dalších parametrů. Funkce upscaling automaticky zlepšuje kvalitu obrazu z nižšího na vyšší rozlišení pro lepší zážitek ze sledování při sledování starších programů. Většina nových TV přijímačů je vybavena spoustou konektorů a portů. Základem jsou konektory HDMI, USB, LAN a také CI-slot pro satelitní dekodér. S funkcí Ambilight se podsvícení obvodu televizoru dynamicky mění spolu s vysílaným programem. Proměňte svůj domov v domácí kino s televizorem s úhlopříčkou více než 2 metry. Určitě oceníte možnost ovládání hlasem nebo chytrým telefonem. Řada vychytávek rozšiřuje další možnosti a funkce TV přijímačů.

  • přijatelné podání černé barvy přijatelný kontrast černá/bílá barva přijatelné pozorovací úhly nižší spotřeba energie ve srovnání s OLED TV nižší cena ve srovnání s OLED TV
  • nižší kontrast ve srovnání s OLED TV černá je více šedá ve srovnání s OLED TV

TV stolkyMultimediální reproduktory

LED televizory

LED televizory

Technologie LED TV je nejrozšířenějším typem displeje. Podsvícení zajišťují LED diody. LED TV zařízení mají nejnižší spotřebu a jsou levnější než QLED i OLED TV. LED panely jsou svými vlastnostmi a parametry vhodné pro televizory s menšími úhlopříčkami do karavanu, chaty nebo kuchyně. U základního Edge LED podsvícení jsou LED pro podsvícení umístěny na okraji panelu a světlo se šíří přes světlovodivé vrstvy. Díky přímému LED podsvícení jsou LED diody rozmístěny po celé ploše panelu. Direct LED spolu s funkcí Local Dimming zlepšuje zobrazení zejména tmavých scén. LED televizory dosahují standardního pozorovacího úhlu 170 až 178°.

  • nízká spotřeba, delší životnost, příznivá pořizovací cena
  • menší pozorovací úhly

TelevizoryReproduktoryLED televize

Energetický štítek pro televizory

Energetický štítek pro televizory

Energetický štítek EU pro televizory, monitory a displeje přehledně informuje o základních energetických parametrech zařízení. Významná škála energetické účinnosti informuje v rozsahu A až G o třídě energetické účinnosti. Označením A se pyšní ty nejekonomičtější televizory. Srovnávacím energetickým parametrem je spotřeba energie při standardním dynamickém rozsahu (SDR) v kWh/1000 hodin a také spotřeba energie při vysokém dynamickém rozsahu (HDR) v kWh/1000 hodin. Další informací je velikost úhlopříčky v palcích a centimetrech a také horizontální a vertikální rozlišení. Součástí je přesné označení zařízení a QR kód. Obsahuje podrobný informační list produktu v databázi produktů.

Jak ušetřit elektřinu?

Přečtěte si také

Zimní pneumatiky pro bezpečnou jízdu na studených vozovkách

O nutnosti použití zimních pneumatik v náročných klimatických podmínkách zimy již asi není pochyb. Obecným doporučením je přezout na zimní pneumatiky, pokud okolní teplota klesne pod 7°C.

Domácí pekárny pro přípravu čerstvého chleba a pečiva

Rádi snídáte čerstvý, křupavý krajíc chleba nebo teplé voňavé pečivo? Pak si rozhodně pořiďte malou domácí pekárnu.

Kuchyňské roboty – spolehliví společníci při vaření a pečení

Objevte spolehlivého společníka pro každodenní i příležitostné vaření a pečení. Staňte se kreativním kuchařem. Připravte pokrmy z celého světa.

Tlakové hrnce pro zdravá jídla, šetřící energii a čas

Zvládněte přípravu svých oblíbených jídel za zlomek času. Zdravé vaření v páře pod vyšším tlakem výrazně zkracuje dobu přípravy a tím šetří energii.

Jogurtovače – pomocníci na podporu přirozené imunity

Připravte si doma lahodné probiotické jogurty s kvalitním čerstvým nebo sušeným ovocem. Získejte dostatečnou imunitu díky dobrým bakteriím, které jsou nezbytné pro správné fungování střevní mikroflóry.

Napařovače oděvů pro snadné ošetření a dezinfekci oděvů

Pára změkčuje a narovnává vlákna v textilu, čímž narovnává pomačkané oblečení a záhyby. Zároveň účinně dezinfikuje textilie.

Jak vybrat tu nejlepší kávu?

Káva je jedním z nejstarších a nejoblíbenějších povzbuzujících nápojů. Je to lahodný důvod pro setkání s přáteli, pro příjemnou relaxaci a odpočinek.

Domácí udírny pro přirozenou konzervaci a plnou chuť uzených mas

Spolu se sušením je uzení nejstarší formou konzervace potravin. Populární řeznictví a zpracování masa je výbornou příležitostí pro setkání celé rodiny a přátel.

Čištění oken – efektivní a moderní

Čištění oken, zrcadel, sprchových koutů nebo různých hladkých lesklých povrchů v domácnosti je často noční můrou. Dělejte to ale efektivně a moderně.

Relax při zimních sportech

Slovensko je krásná hornatá země s mnoha dobře vybavenými zimními středisky. Nabízejí skvělé prostředí pro relaxaci a sport s výbornými sněhovými podmínkami.

Jak vybrat správnou varnou desku?

Vybavte svůj moderní domov sklokeramickou varnou deskou nebo bezpečnou indukční varnou deskou. Vyzkoušejte inovativní, zábavné, snadné vaření a spoustu chytrých funkcí.

Jak ošetřit auto před zimou?

A nezapomeňte! Ještě náročnější část roku se blíží! Chladné zimní podmínky prověří údržbu a vzhled vašeho společníka na cestách.