Domácí udírny pro přirozenou konzervaci a plnou chuť uzených mas
29.11.2022 | Redakce

Domácí udírny pro přirozenou konzervaci a plnou chuť uzených mas

Spolu se sušením je uzení nejstarší formou konzervace potravin. Je tradiční součástí přípravy vánočních a velikonočních svátků. Populární řeznictví a zpracování masa je výbornou příležitostí pro setkání celé rodiny a přátel. Uzením dochází k rychlejšímu a výraznějšímu zrání suroviny. Jídlo získává specifickou aromatickou vůni a chuť. Uzení je přírodní dochucovadlo bez umělých e-příchutí. Antibakteriální kombinace soli, teploty a kouře ničí bakterie a dlouhodobě chrání uzeniny před znehodnocením. Můžete kouřit téměř cokoliv. Experimentujte, vymýšlejte své vlastní recepty. Překvapte sebe i své přátele.



Jak vybrat domácí udírnu

Jak vybrat domácí udírnu

Každá domácí udírna je vhodná pro uzení téměř všech druhů surovin. Kromě klasického masa a masných výrobků vyzkoušejte uzení ryb, sýrů, vajec, ořechů, ovoce a zeleniny. Záleží pouze na doplňcích k udírně, zda surovinu zavěsíte na háčky, uložíte na síťku, nebo postavíte na odkapávací polici.

Při výběru udírny zvažte, jaké potraviny plánujete udit, jak často a v jakém množství.

Malé kompaktní udírny jsou většinou také přenosné. Některé jsou vhodné i na nošení s sebou k vodě, například na uzení ryb.

Multifunkční a vícekomorové udírny umožňují grilovat nebo udit různé druhy surovin bez vzájemného zápachu.

Podstatným parametrem pro výběr udírny je styl uzení a volba zdroje tepla a kouře . Zdrojem tepla může být dřevěné uhlí, tvrdé dřevo, plyn, nebo elektrická spirála s termostatem.

Dřevěné kousky , štěpky nebo piliny z ovocných stromů se silným aroma jsou nezbytnou součástí uzení. Pro pomalé uzení studeným kouřem potřebujete vývojky a generátory studeného kouře.

Kuchyňské roboty – spolehliví společníci při vaření a pečení


Udírny

Základní styly kouření

Základní styly kouření

Vybavte se udírnami pro uzení teplým a horkým, nebo pro uzení studeným kouřem. Tyto dva základní udící styly charakterizují i samotnou konstrukci udírny. Udírny pro teplé a horké uzení musí být vybaveny kvalitním teploměrem nebo termostatem pro pohodlné ovládání a dlouhodobé udržování teploty v rozmezí 45 až 75°C po dobu 8-12 hodin. Uzení horkým kouřem je vhodné pro tučná masa a masné výrobky. Během horkého uzení se teplota udržuje od 80 °C do 100 °C po dobu asi 2 hodin. Uzení za tepla je vhodné pro přípravu ryb a surovin s nízkým obsahem tuku. Kratší trvanlivost potravin uzených horkým kouřem vyžaduje rychlejší spotřebu. Jemné pomalé uzení studeným kouřem vydrží několik dní při teplotě do 25°C. Hodí se zejména k křehkému hovězímu a kuřecímu masu, rybám a surovinám s nízkým obsahem tuku, sýrům a zelenině. Výhodou je delší trvanlivost a zachování všech živin a výživných látek.


Mlýnky na masoBezkontaktní teploměry

Elektrické domácí udírny

Elektrické domácí udírny

Elektrické domácí udírny z nerezu budou dlouholetým společníkem na cestě za poznáním uzení. Kvalitní sestavu tvoří zateplená konstrukce komory s dvojitou stěnou, s integrovaným teploměrem, s elektrickou spirálou a termostatem. Široká škála příslušenství umožňuje zavěšení na háčky nebo uložení surovin na sítě či police. Vysoký tepelný výkon spirálky umožňuje kouřit po celý rok za jakýchkoliv povětrnostních podmínek. Už žádná omezení. Nerezový materiál je zárukou bezchybnosti, snadné údržby a čištění. Naplňte misku mokrými pilinami z exotických nebo ovocných stromů. Nastavte termostat na požadovanou teplotu a zapněte. Po zahřátí komory na požadovanou teplotu vložte suroviny. Poté už stačí piliny pravidelně měnit podle receptury a zvlhčovat rozprašovačem vody. Vlhkost, teplota a aromatický kouř dodávají jídlu jemnou, kořenitou chuť a dlouhou trvanlivost.

  • snadné nastavení teploty a její automatická regulace termostatem jednoduchá obsluha a snadná výměna pilin snadné vyprazdňování popela snadné čištění a údržba nerezové udírny dlouhá životnost bohaté vnitřní vybavení pro uzení různých surovin celoroční použití
  • vyšší pořizovací cena kvalitní izolované sestavy z nerezové oceli

Plynové domácí udírny

Plynové domácí udírny

Dvouplášťovou izolovanou udírnu připojte v létě nebo v zimě k propanbutanové láhvi. Zapalte oheň piezo zapalovačem, nastavte teplotu a přes skleněné okénko dvířek zkontrolujte průběh uzení. Vybírejte mokré dřevěné třísky, dřevěné třísky nebo piliny. Vyzkoušejte udírnu také jako vodní gril na maso a zeleninu. Přidejte misku s pivem, vínem, různým kořením nebo ovocnými šťávami. Získáte exotičtější chutě a vůně.

  • velký tepelný výkon všestranné použití pro uzení, grilování, vaření pohodlné uzení se snadným nastavením a ovládáním teploty
  • manipulace s plynem a ohněm vyšší pořizovací cena

Domácí udírny na dřevěné uhlí

Domácí udírny na dřevěné uhlí

Objevte výhody stylových udíren na dřevěné uhlí ve standardní kombinaci s grilem. Rustikální vzhled, možnost pohybu po terase nebo na zahradě je předurčily pro všechny večírky a oslavy. Grilujte steaky, zeleninu a připravujte uzené sýry, ryby, vejce, šunku nebo klobásy. Bohatá nabídka bude pro hosty příjemným kulinářským překvapením. Staňte se více hvězdným šéfkuchařem.

  • uzení, grilování, pečení, vaření v jednom možnost využití dřevěné štěpky, dřevěného uhlí, briket, pilin
  • vyšší pořizovací cena stylových a rustikálních udíren sezónní využití k uzení

Jak vybrat zahradní gril?


Udírny pro pomalé uzení a sušení

Udírny pro pomalé uzení a sušení

Objevte výhody pomalého uzení studeným kouřem. Zvýrazněte chuť a vůni libového masa a sýrů, zeleniny a ovoce. Neomezujte se a využijte možnosti sušení zeleniny, koření, nebo ovoce. Lisované brikety vložte do zásobníku generátoru studeného kouře. Připravte si zdravé aromatické pochoutky s vůní různých druhů dřeva. Vyberte si dokonale izolovanou komoru s prosklenými dvířky, velikost udírny, manuální nebo dálkové ovládání mobilním telefonem. Stačí si jen vybrat.

  • zachování všech živin a výživných látek, dlouhá trvanlivost pomalu uzených potravin
  • vyšší pořizovací cena tepelně izolovaných udíren, samostatný generátor studeného kouře, pomalé a zdlouhavé uzení déle než 24 nebo 48 hodin

Sušičky potravin pro kvalitní zpracování sezónního ovoce


Zahradní udírny se samostatným topeništěm

Zahradní udírny se samostatným topeništěm

Zahradní udírny jsou určeny pro větší domácnosti a pro všechny nadšence do uzených pochutin. Potřebujete po zabijačce zpracovat velké množství masa a masných výrobků najednou? Nainstalujte si zahradní udírnu se samostatným krbem pro teplé a studené uzení na Vaši zahradu nebo terasu Vašeho domu. Pořiďte si na chalupu stylovou dřevěnou udírnu. Ve spalovací komoře používejte tvrdé dřevo bez kůry.

  • velká kapacita pro 15-30 kg masa snadnější regulace teploty pomocí klapek v komoře udírny a v externím topeništi
  • vhodné pro pevnou instalaci, horší izolační vlastnosti jednoplášťové dřevěné komory, obtížnější udržení teploty

Udírny

Malé kompaktní udírny

Malé kompaktní udírny

Malé rozměry kompaktních udíren umožňují jejich snadné přenášení do kempu, do přírody nebo k vodě. Vyberte si pohodlný elektrický zdroj tepla s termostatem, dřevěným uhlím, pilinami nebo dřevěnou štěpkou. Připravte rybí speciality přímo na břehu řeky. Jídlo chutná nejlépe v přírodě.

  • kompaktní rozměry a mobilita, nízká pořizovací cena, možnost uzení, grilování a vaření
  • vhodné pro přípravu menšího objemu pokrmů

Udírny

Přečtěte si také

Zimní pneumatiky pro bezpečnou jízdu na studených vozovkách

O nutnosti použití zimních pneumatik v náročných klimatických podmínkách zimy již asi není pochyb. Obecným doporučením je přezout na zimní pneumatiky, pokud okolní teplota klesne pod 7°C.

Domácí pekárny pro přípravu čerstvého chleba a pečiva

Rádi snídáte čerstvý, křupavý krajíc chleba nebo teplé voňavé pečivo? Pak si rozhodně pořiďte malou domácí pekárnu.

Kuchyňské roboty – spolehliví společníci při vaření a pečení

Objevte spolehlivého společníka pro každodenní i příležitostné vaření a pečení. Staňte se kreativním kuchařem. Připravte pokrmy z celého světa.

Tlakové hrnce pro zdravá jídla, šetřící energii a čas

Zvládněte přípravu svých oblíbených jídel za zlomek času. Zdravé vaření v páře pod vyšším tlakem výrazně zkracuje dobu přípravy a tím šetří energii.

Ekonomické televizory pro každého po celý rok

Moderní televizní přijímače jsou inteligentní, ekonomická SMART zařízení do každé domácnosti. Bohaté funkce, ultraplochý nadčasový design, vynikající obraz a zvuk je předurčily pro každodenní použití.

Jogurtovače – pomocníci na podporu přirozené imunity

Připravte si doma lahodné probiotické jogurty s kvalitním čerstvým nebo sušeným ovocem. Získejte dostatečnou imunitu díky dobrým bakteriím, které jsou nezbytné pro správné fungování střevní mikroflóry.

Napařovače oděvů pro snadné ošetření a dezinfekci oděvů

Pára změkčuje a narovnává vlákna v textilu, čímž narovnává pomačkané oblečení a záhyby. Zároveň účinně dezinfikuje textilie.

Jak vybrat tu nejlepší kávu?

Káva je jedním z nejstarších a nejoblíbenějších povzbuzujících nápojů. Je to lahodný důvod pro setkání s přáteli, pro příjemnou relaxaci a odpočinek.

Čištění oken – efektivní a moderní

Čištění oken, zrcadel, sprchových koutů nebo různých hladkých lesklých povrchů v domácnosti je často noční můrou. Dělejte to ale efektivně a moderně.

Relax při zimních sportech

Slovensko je krásná hornatá země s mnoha dobře vybavenými zimními středisky. Nabízejí skvělé prostředí pro relaxaci a sport s výbornými sněhovými podmínkami.

Jak vybrat správnou varnou desku?

Vybavte svůj moderní domov sklokeramickou varnou deskou nebo bezpečnou indukční varnou deskou. Vyzkoušejte inovativní, zábavné, snadné vaření a spoustu chytrých funkcí.

Jak ošetřit auto před zimou?

A nezapomeňte! Ještě náročnější část roku se blíží! Chladné zimní podmínky prověří údržbu a vzhled vašeho společníka na cestách.