Jak vybrat tu nejlepší kávu?
30.11.2022 | Redakce

Jak vybrat tu nejlepší kávu?

Káva je jedním z nejstarších a nejoblíbenějších povzbuzujících nápojů. Je to lahodný důvod pro setkání s přáteli, pro příjemnou relaxaci a odpočinek. Víte, která káva je nejlepší na světě? Odpověď je jednoduchá. Ten, který se vám líbí nejvíc. Na obalu každé kvalitní kávy jistě najdete podrobné informace o zemi sklizně, o odrůdě a především o tom, kde, kdy a jak byla zrna upražena. U nejkvalitnějších káv je uveden i název farmy a jméno pěstitele. Navštivte pražírny kávy a přivoňte si k odrůdám z různých oblastí světa. Stupeň pražení výrazně ovlivňuje chuť kávy. Aroma vám rychle napoví, zda bude káva vonět a chutnat. Kvalitní kávu poznáte pouhým pohledem. Zrna by měla být stejně velká, bez poškození a bez skvrn. Ve směsi vidíte pouze zrna stejné barvy bez nečistot. K přípravě kávy používejte měkčí vodu o teplotě do 90°C.



Jaké jsou odrůdy kávy?

Jaké jsou odrůdy kávy?

Rozlišujeme dvě základní odrůdy kávy - Arabica a Robusta . Pro nejoblíbenější Arabiku je typický hořký chuťový profil . Najdete v něm i jemnou sladkou ovocnou příchuť. Kvalitní ruční sklizeň ve vyšších nadmořských výškách zvyšuje její cenu. Robusta má kyselejší chuť. Obsahuje také dvakrát více kofeinu a antioxidantů. I to jsou důvody, proč je na trhu s kávou mnoho směsí obou odrůd. Arabica s vyšším obsahem oleje a Robusta s vyšší pěnivostí jsou dobrým základem pro jemnou krémovou pěnu výsledného nápoje. Sommeliéři neustále míchají nové směsi, aby nabídli plnou harmonickou chuť kávy. Vůně a chuť jsou ovlivněny oblastí původu kávy, způsobem sběru, sušením i samotným pražením a balením. Tmavě pražená káva je více hořká. Je ideální zejména pro italský typ kávy pro milovníky espressa. Pro alternativní přípravu kávy je vhodná lehčí káva. Jeho chuť je mírně kyselejší a ovocnější. Čím více je zrno pražené, tím je tmavší. Zároveň ucítíte výraznější palčivé aroma. Kávu skladujte v tmavých, vzduchotěsných nádobách. Ke skladování se nejlépe hodí kávová zrna. Před použitím jej čerstvě rozetřete. Pokud se kvalitní kávou zásobíte ve velkém, zamrazte její přebytek v originálním balení ve vakuových sáčcích nebo dózách.

Jak vybrat mrazák?


VakuovačkyDózy na potravinyPříprava kávyVakuovací dózy

Způsob zpracování kávy

Kávová zrna

Kávová zrna

Zrnková káva si své chuťové vlastnosti a aroma zachovává nejdéle. Připravte si čerstvou kávu s intenzivní vůní a chutí. Kávu umelte vždy těsně před její přípravou. Skladujte v tmavých, vzduchotěsných nádobách. Vyberte si 100% Arabica nebo její směs s Robustou. Objevte nové exotické vůně a chutě. Je také ideální pro přípravu lahodné kávy v plně automatických kávovarech s integrovaným mlýnkem.

Jak vybrat kávovar?


Mlýnky na kávuZrnková káva

Mletá káva

Mletá káva

Mletá káva je výsledkem zpracování kávových zrn v globální nebo lokální pražírně. Obvykle se balí do ochranných obalů v plechovkách nebo pytlích. Často jde o směs zrnkové kávy s ohledem na vyváženou, harmonickou chuť a vůni výsledného nápoje. Pohodlnější je příprava mleté kávy. Není potřeba broušení. Tím se ale snižuje výsledná intenzita vůně a chuti, jelikož je již nějakou dobu mletá. Řiďte se datem výroby. Po otevření balení kávu spotřebujte do 2 týdnů.


Vestavěné kávovaryMletá kávaPřekapávací kávovary

Kapslová káva

Kapslová káva

Káva v kapslích je připravena k okamžitému použití v kávovarech na kapsle. Jednoduchá a rychlá příprava se hodí na každé pracoviště, oslavu nebo párty s přáteli. Kapsle zaručují bezproblémové dávkování a skladování. Obal kapsle ochrání její obsah na dlouhou dobu. Už nemusíte nic řešit.


Kávové kapsleKapslové kávovary

Rozpustná instantní káva

Rozpustná instantní káva

Instantní káva je výsledkem procesu zpracování kávových zrn. Opékají se, melou, vaří a nakonec se slijí z vody. Zároveň je také výrazně snížen obsah kofeinu. Výhodou je nejjednodušší příprava nápoje. Instantní kávu zalijte horkou vodou a máte hotovo. V létě je ideální pro přípravu osvěžující ledové kávy.


Rychlovarné konvice

Speciální kávy

Zelená káva

Zelená káva

Zelená káva jsou jednoduše nepražená kávová zrna Arabica. Obsahují více zdraví prospěšných látek a vyšší obsah kofeinu. Zelená káva je vhodná jako pomocník při hubnutí. Připomíná zelený čaj a připravuje se jako „slovenská“ louhovaná turecká káva, nebo použijte french press.


Zelené kávyPřekapávací kávovary

Bio káva

Bio káva

BIO káva je káva pěstovaná klasickým způsobem bez umělých hnojiv a chemie. Často se zpracovává tradičními ručními procesy, aby byla zachována nejvyšší kvalita. Vyšší cena je odrazem snahy mnoha farmářů o zachování přírodě blízkého hospodaření.


Vestavěné kávovary

Cibetková káva

Cibetková káva

Zrna Cibetkov ej káv y   z Indonésie   se sklízejí po strávení cibetkami. Fermentací v žaludku získávají jemnou chuť karamelu a čokolády. Cibetky se živí pouze plně zralými kávovými bobulemi. Vylučují celé tvrdé zrno. Jejich sklizní se získávají dokonale vyzrálá kávová zrna vysoké kvality a ceny.


Káva bez kofeinu

Káva bez kofeinu

Káva bez kofeinu se vyrábí ze zrn, ze kterých byl kofein odstraněn procesem praní, spařování, pomocí filtrů a aktivního uhlí. Vzhledem k tomu, že neobsahuje kofein, je vhodný pro každou příležitost pro všechny milovníky kávy.


Kávy bez kofeinu

Ochucená káva

Ochucená káva

Aromatizované kávy jsou určeny pro přípravu kávových nápojů s výraznou příchutí ovoce, ořechů, skořice, vanilky nebo čokolády. Jsou příjemným společníkem na zahřátí a povzbuzení během dlouhých zimních večerů.


TermohrnkyAromatizované kávy

Kávové nápoje

Kávové nápoje

Zdraví prospěšné jsou i alternativní kávové nápoje . Jsou výsledkem zpracování a pražení pšenice, špaldy, ječmene, čekanky, případně jiných rostlin a čajů. Neobsahují kofein, mají povzbuzující účinky, podporují trávení a jsou vhodné i pro děti.


HrnečkyAjurvédské kávyČekankové kávyNáhrady kávy

Jak používat kávovou sedlinu

Jak používat kávovou sedlinu

Jste milovník přírody? Chcete zahradu plnou krásných květin a zdravé zeleniny? Poté usušte kávovou sedlinu na jemném sítku. Aplikujte jej v dobře provzdušněné půdě, zejména rostlinám, které mají rády kyselou půdu. Kávová sedlina je vynikající přírodní hnojivo s obsahem draslíku a dalších stopových prvků.

Sprej ze silného vývaru z usazeniny dobře poslouží i jako prevence proti slimákům, kteří nemají rádi vůni kávy.

Kávová sedlina je také perfektní pro milovníky přírodní krásy na ošetření pleti. Vyrobte si účinné čistící a výživné pleťové masky. Usazeninu smíchejte s kokosovým olejem, medem nebo domácím jogurtem.

Jogurtovače – pomocníci na podporu přirozené imunity


Jogurtovače

Přečtěte si také

Zimní pneumatiky pro bezpečnou jízdu na studených vozovkách

O nutnosti použití zimních pneumatik v náročných klimatických podmínkách zimy již asi není pochyb. Obecným doporučením je přezout na zimní pneumatiky, pokud okolní teplota klesne pod 7°C.

Domácí pekárny pro přípravu čerstvého chleba a pečiva

Rádi snídáte čerstvý, křupavý krajíc chleba nebo teplé voňavé pečivo? Pak si rozhodně pořiďte malou domácí pekárnu.

Kuchyňské roboty – spolehliví společníci při vaření a pečení

Objevte spolehlivého společníka pro každodenní i příležitostné vaření a pečení. Staňte se kreativním kuchařem. Připravte pokrmy z celého světa.

Tlakové hrnce pro zdravá jídla, šetřící energii a čas

Zvládněte přípravu svých oblíbených jídel za zlomek času. Zdravé vaření v páře pod vyšším tlakem výrazně zkracuje dobu přípravy a tím šetří energii.

Ekonomické televizory pro každého po celý rok

Moderní televizní přijímače jsou inteligentní, ekonomická SMART zařízení do každé domácnosti. Bohaté funkce, ultraplochý nadčasový design, vynikající obraz a zvuk je předurčily pro každodenní použití.

Jogurtovače – pomocníci na podporu přirozené imunity

Připravte si doma lahodné probiotické jogurty s kvalitním čerstvým nebo sušeným ovocem. Získejte dostatečnou imunitu díky dobrým bakteriím, které jsou nezbytné pro správné fungování střevní mikroflóry.

Napařovače oděvů pro snadné ošetření a dezinfekci oděvů

Pára změkčuje a narovnává vlákna v textilu, čímž narovnává pomačkané oblečení a záhyby. Zároveň účinně dezinfikuje textilie.

Domácí udírny pro přirozenou konzervaci a plnou chuť uzených mas

Spolu se sušením je uzení nejstarší formou konzervace potravin. Populární řeznictví a zpracování masa je výbornou příležitostí pro setkání celé rodiny a přátel.

Čištění oken – efektivní a moderní

Čištění oken, zrcadel, sprchových koutů nebo různých hladkých lesklých povrchů v domácnosti je často noční můrou. Dělejte to ale efektivně a moderně.

Relax při zimních sportech

Slovensko je krásná hornatá země s mnoha dobře vybavenými zimními středisky. Nabízejí skvělé prostředí pro relaxaci a sport s výbornými sněhovými podmínkami.

Jak vybrat správnou varnou desku?

Vybavte svůj moderní domov sklokeramickou varnou deskou nebo bezpečnou indukční varnou deskou. Vyzkoušejte inovativní, zábavné, snadné vaření a spoustu chytrých funkcí.

Jak ošetřit auto před zimou?

A nezapomeňte! Ještě náročnější část roku se blíží! Chladné zimní podmínky prověří údržbu a vzhled vašeho společníka na cestách.