Tlakové hrnce pro zdravá jídla, šetřící energii a čas
04.12.2022 | Redakce

Tlakové hrnce pro zdravá jídla, šetřící energii a čas

Zvládněte přípravu svých oblíbených jídel za zlomek času. Zdravé vaření v páře pod vyšším tlakem výrazně zkracuje dobu přípravy a tím šetří energii. Zvýšený tlak v hrnci znamená vyšší bod varu. Voda se vaří při teplotě 120 až 125 °C. Uzavřená nádoba uchová v potravině až 80 % vitamínů a živin a také výraznou chuť a vůni. Připravte svým přátelům lahodné zeleninové pokrmy nebo perfektní zvěřinu a hovězí guláš. A to až dvakrát rychleji oproti přípravě v klasických hrncích.

Vařte bezpečně s plně uzavřeným uzavíracím víkem. Základem bezpečnosti je pojistka proti otevření tlakové nádoby a bezpečnostní vypouštěcí ventil. Přetlakové ventily pro snížení tlaku také chrání obsluhu.

Nasaďte víko a utěsněte jej jedním ze tří způsobů uzavření:

  • pákový zámek s boční rukojetí
  • bajonetový uzávěr s boční rukojetí
  • zaklapávací uzávěr se sklopnou rukojetí pro snadnější skladování

Jakýkoli způsob uzavření je bezpečný. Nezapomínejte pravidelně kontrolovat čistotu tlakových ventilů. Pokud pára uniká, snižte teplo. Varná deska zůstane vždy čistá.

Velikost hrnce vhodná pro vaši domácnost závisí na počtu členů. Při doporučené náplni do 2/3 objemu vystačí pro čtyřčlennou domácnost 5-10 litrový hrnec.

Větší rozměry a boční madla vyžadují více úložného prostoru. Praktické a ekonomické jsou také sady malých a velkých nádob s jedním víkem v sadě.



Klasické tlakové hrnce pro ohřev na varné desce

Klasické tlakové hrnce pro ohřev na varné desce

Tlakové hrnce pro ohřev na varné desce jsou obvykle vyrobeny z vysoce kvalitní nerezové oceli se sendvičovým akutermickým dnem. Moderní nádoby s vnitřním titanovým povrchem lze využít i k pečení a smažení.

Chystáte se pořídit indukční varnou desku? Vybírejte tlakové hrnce, které podporují indukci. Kvalitní výrobky mají feromagnetické dno, které lze použít na jakoukoli varnou desku a lze je mýt v myčkách nádobí.

U plynových hořáků zvažte kombinaci s plasty, aby nedošlo k jejich poškození otevřeným plamenem.

Nezapomeňte používat chytré příslušenství. Parní koše a nástavce pro oddělení prostoru hrnce umožňují současné vaření různých pokrmů v jedné nádobě.

Vždy dodržujte návod k obsluze a používejte osvědčené recepty. Nic vám ale nebrání experimentovat s vlastními chutěmi a vůněmi.

  • zdravé vaření v páře zachování živin, minerálů a vitamínů přirozená chuť a nasycené aroma rychlejší senzor teploty vaření s časovačem pro snadnější přípravu pokrmů úspora energie nižší pořizovací cena
  • zvýšená opatrnost při vaření se doporučuje průběžná kontrola a úprava ohřevu ruční vypnutí po stanovené době vaření bez dozoru v přítomnosti dětí se nedoporučuje

Jak vybrat správnou varnou desku?


Tlakové hrnce

Elektrické multifunkční tlakové hrnce

Elektrické multifunkční tlakové hrnce

Multifunkční elektrické tlakové hrnce dokážou připravit rýži, ovesné vločky, dětskou výživu.

Zaručují ekonomické vaření. Varia pod vysokým, středním nebo nízkým tlakem. Opékají, pečou, vaří polévky a guláše. Umožňují ohřívání a vaření v parním koši, opékání dohněda nebo dušení. Každého gurmána potěší možnost pomalého vaření sous-vide a další možnosti.

Využijte integrovaný časovač pro zvukovou signalizaci konce vaření a automatické vypnutí.

Displej vás informuje o době vaření, teplotě a tlaku. Pro vaření polévek, luštěnin, zeleniny a ryb volte nižší intenzitu tlaku a teploty. Pro přípravu masa je vhodnější vyšší tlak a teplota.

A ještě něco. Pro milovníky mléčných výrobků je možné připravit domácí jogurt.

  • přednastavené programy pro automatickou přípravu pokrmů snadné mytí v myčce spousta receptů a návodů pro zdravou výživu časovač s funkcí automatického ohřevu a vypnutí funkcí odloženého startu Keep Warm funkce pro udržení teploty jídla možnost ručního ovládání teploty, tlaku a doby vaření možnost pomalé sous-vide vaření při nižší teplotě, možnost zavařování, možnost přípravy jogurtů
  • větší rozměry vyžadují dostatečný úložný prostor a vyšší pořizovací cenu

Jak vybrat myčku nádobí?


Tlakové elektrické hrnce

Přečtěte si také

Zimní pneumatiky pro bezpečnou jízdu na studených vozovkách

O nutnosti použití zimních pneumatik v náročných klimatických podmínkách zimy již asi není pochyb. Obecným doporučením je přezout na zimní pneumatiky, pokud okolní teplota klesne pod 7°C.

Domácí pekárny pro přípravu čerstvého chleba a pečiva

Rádi snídáte čerstvý, křupavý krajíc chleba nebo teplé voňavé pečivo? Pak si rozhodně pořiďte malou domácí pekárnu.

Kuchyňské roboty – spolehliví společníci při vaření a pečení

Objevte spolehlivého společníka pro každodenní i příležitostné vaření a pečení. Staňte se kreativním kuchařem. Připravte pokrmy z celého světa.

Ekonomické televizory pro každého po celý rok

Moderní televizní přijímače jsou inteligentní, ekonomická SMART zařízení do každé domácnosti. Bohaté funkce, ultraplochý nadčasový design, vynikající obraz a zvuk je předurčily pro každodenní použití.

Jogurtovače – pomocníci na podporu přirozené imunity

Připravte si doma lahodné probiotické jogurty s kvalitním čerstvým nebo sušeným ovocem. Získejte dostatečnou imunitu díky dobrým bakteriím, které jsou nezbytné pro správné fungování střevní mikroflóry.

Napařovače oděvů pro snadné ošetření a dezinfekci oděvů

Pára změkčuje a narovnává vlákna v textilu, čímž narovnává pomačkané oblečení a záhyby. Zároveň účinně dezinfikuje textilie.

Jak vybrat tu nejlepší kávu?

Káva je jedním z nejstarších a nejoblíbenějších povzbuzujících nápojů. Je to lahodný důvod pro setkání s přáteli, pro příjemnou relaxaci a odpočinek.

Domácí udírny pro přirozenou konzervaci a plnou chuť uzených mas

Spolu se sušením je uzení nejstarší formou konzervace potravin. Populární řeznictví a zpracování masa je výbornou příležitostí pro setkání celé rodiny a přátel.

Čištění oken – efektivní a moderní

Čištění oken, zrcadel, sprchových koutů nebo různých hladkých lesklých povrchů v domácnosti je často noční můrou. Dělejte to ale efektivně a moderně.

Relax při zimních sportech

Slovensko je krásná hornatá země s mnoha dobře vybavenými zimními středisky. Nabízejí skvělé prostředí pro relaxaci a sport s výbornými sněhovými podmínkami.

Jak vybrat správnou varnou desku?

Vybavte svůj moderní domov sklokeramickou varnou deskou nebo bezpečnou indukční varnou deskou. Vyzkoušejte inovativní, zábavné, snadné vaření a spoustu chytrých funkcí.

Jak ošetřit auto před zimou?

A nezapomeňte! Ještě náročnější část roku se blíží! Chladné zimní podmínky prověří údržbu a vzhled vašeho společníka na cestách.