Jak vybrat pračku a sušičku prádla?
11.11.2022 | Redakce

Jak vybrat pračku a sušičku prádla?

Kapacita bubnu a také to, jak často budete prát, závisí na velikosti vaší domácnosti , počtu dětí a jejich věku. Při výběru pračky se zaměřte na více parametrů.

Bude to pračka volně stojící nebo vestavná? Máte-li dostatek místa a hodně prádla, zvolte samostatnou pračku a samostatnou sušičku. Kapacita sušeného prádla přizpůsobte pračce. Pokud máte doma málo místa, zvolte vestavnou pračku s funkcí sušičky . Cyklus praní a sušení bude ale delší.

Máte balkon, terasu nebo přístřešek? Potřebujete šetřit energií a vodou? Pak vám stačí automatická pračka s horním plněním bez sušičky nebo klasická vířivá pračka . Často cestujete, jste sami a máte málo prádla? Ideální je pro vás minipračka .

Vybírejte podle parametrů uvedených na energetickém štítku:

  • energetické třídy spotřebiče
  • spotřeba vody na mycí cyklus
  • třída účinnosti odstřeďování
  • revoluce
  • hluk
  • kapacita bubnu
  • technologie a funkce

Vybírejte nejen podle ceny, ale také podle požadavků na spotřebu energií a vody.



Předem plněné pračky

Předem plněné pračky

Nejpoužívanější jsou volně stojící pračky s předním plněním . Nainstalujte je kdekoli na rovnou podlahu. Můžete je kdykoli přesunout.

Základním parametrem pro výběr je kapacita pracího bubnu a hmotnost prádla. Obvykle je to 6 kg až 10,5 kg suchého prádla. Postupným vývojem přibývá mnoho vylepšení. Zkontrolujte dostupné funkce a mycí programy.

Automatické vážení prádla je účinné pro optimální nastavení pohybu bubnu a množství vody. Funkce AutoDose nastaví optimální množství pracího prostředku pro každý mycí cyklus. Funkce STEAM s využitím páry při praní je účinná v boji proti alergiím. Zničí až 99,9 % alergenů. Pomáhá také redukovat pomačkání prádla až o 30 %.

  • vrchní plocha pračky je zároveň odkládací policí, možnost umístit sušičku na pračku, možnost sledovat průběh pracího cyklu, široká škála provedení
  • vstupní dvířka vyžadují dostatek prostoru k otevření, při nutnosti otevření dvířek je vždy nutné vypustit vodu

Pračky s předním plněním

Úzké pračky Slim

Úzké pračky Slim

Nemáte místo na běžnou pračku? Potřebujete ušetřit na hloubce? Slim pračky mají většinou hloubku pouhých 40 cm .

Nebo máte málo prádla a nevyužíváte kapacitu velkého bubnu efektivně?

Optimální kapacita prádla pro pračku Slim je přibližně 4-6 kg . Samozřejmostí jsou i úzké pračky vybaveny funkcí Antioverflow s ochranou proti úniku vody a ochranou proti pěnění.

Dostupné jsou i varianty s funkcí sušičky.

  • úspora místa nižší cena
  • menší objem prádla na cyklus

Sáčky na praní

Bublinové pračky

Bublinové pračky

Bublinkové pračky vstřikují vzduch do roztoku pracího prášku a vody. Aktivní pěna funkce EcoBubble zajišťuje dokonalé mytí. Prášek se lépe spojí s vodou a vzduchem. Myjte efektivněji při nízkých teplotách. Prací roztok se dostane do struktury prádla mnohem rychleji.

S tryskou s přímou sprchou se celková délka mytí zkrátí. S funkcí DrumClean budete mít vždy čisté těsnění pračky, buben i nádobku na prášek.

  • efektivní praní při nízkých teplotách šetří vodu a elektřinu kratší prací cyklus šetrné praní

Parní pračky

Parní pračky

Parní pračky perou prádlo nejen ve vodě, ale i v páře. Funkce Hygiena Pára uvolňuje páru ze spodní části bubnu. Vysoká teplota zničí až 99,9 % bakterií. Pára změkčuje textilní vlákna. Prací prostředek proniká mnohem hlouběji do tkaniny. Odstraňte i ty nejodolnější skvrny.

Zapomněli jste si obléknout kus oblečení? Přidejte jej dodatečně do pračky přes dvířka Add Wash i po spuštění pracího cyklu.

Všechny chytré funkce vám nejen ušetří energii a vodu o 20 % , ale také ušetří váš čas.

  • efektivnější spotřeba mycí vody úspora energie antibakteriální účinek praní rychlé praní tiché praní
  • vyšší cena

Pračky se sušičkou

Pračky se sušičkou

Nemáte dostatek místa pro volně stojící pračku a volně stojící sušičku prádla? To je jedno. Ideální jsou pro vás kombinované pračky se sušičkou .

Pokud ani to nestačí, vyřeší to vestavěná pračka se sušičkou v kuchyňské skříňce.

U kombinovaných praček počítejte se dvěma cykly sušení. Kombinované pračky mají nižší kapacitu sušení v porovnání s celkovým objemem vypraného prádla na jeden prací cyklus.

Pro maximální úsporu energie a času zvolte inteligentní pračku se sušičkou .

  • výhoda úspory místa 2v1
  • vyšší cena po vyprání jedné várky, jsou nutné 2 sušicí cykly

Pračky se sušičkouProstředky do sušičky

Sušičky prádla

Sušičky prádla

Potřebujete snížit vlhkost v domácnosti? Na sušení mokrého prádla nemáte doma místo. Zbavte se starostí. Volně stojící sušičky jsou pro vás řešením. Vyberte si vhodnou kapacitu náplně pro vaši pračku. Kondenzační sušičky s tepelným čerpadlem jsou energeticky účinné.

Využijte možnost pořídit si sadu volně stojící pračky a sušičky . Umístěte je vedle sebe nebo nad sebe. Užijte si stylové designové sady s bohatou sadou funkcí a vlastností.

  • systém proti zmačkání, nastavení úrovně sušení, režimy sušení, osvěžení prádla ionizovaným vzduchem

Sušičky prádlaProstředky do sušičkyPračky sety

Inteligentní chytré pračky

Inteligentní chytré pračky

Integrace Smart technologií a řešení Smart Home neobešla ani proces praní. I vy můžete svou chytrou pračku spravovat a ovládat na dálku pomocí chytrého telefonu.

Inteligentní   technika Al Control   neustále se učí a pamatuje si vaše mycí návyky. Systém i-DOS vyhodnotí obsah pračky a navrhne vhodný prací cyklus.

Propojte svůj mobil bezkontaktně s chytrou pračkou. Technologie Smart Touch a konektivita NFC umožňují pomocí aplikace zobrazit informace o praní nebo naplánovat praní. Problémy vám pomůže vyřešit i chytrá pračka a hlasový asistent .

  • možnost dálkového ovládání chytrým telefonem poskytuje statistiku spotřeby navrhne nejvhodnější mycí režim automatické dávkování pracích prostředků samočištění
  • vyšší cena

Vestavěné pračky

Vestavěné pračky

Chybí vám v domácnosti technická místnost? Máte malou koupelnu? Pak oceníte vestavné pračky pro integraci do kuchyňské linky. Dveře je chrání před zvědavými pohledy.

Vybírejte vestavné pračky se sušičkou. Získáte bohatou sadu funkcí a vlastností jako u volně stojících zařízení.

  • šetří místo
  • vyšší cena

Pračky vestavné

Pračky s horním plněním

Pračky s horním plněním

Podložky s horním plněním jsou úzké a šetří místo v malých místnostech. Ve stísněných prostorách počítejte s otevíráním dveří směrem nahoru. Jejich rozměry nejsou vhodné pro umístění do kuchyní.

Přerušte proces mytí. Vložte prádlo, aniž byste vypustili vodu .

Nevýhodou je chybějící nabídka vrchem plněných praček v kombinaci se sušičkou.

  • vhodné do úzkých prostor, pohodlné plnění a vyjímání prádla
  • horní část pračky nemůže sloužit jako police pro uložení menšího množství prádla, méně funkcí oproti špičkovým technologiím praček s předním plněním

Whirlpool pračky

Whirlpool pračky

Klasické vířivé pračky jsou ideální na chaty a chalupy. Všude tam, kde není přístup k přívodu tlakové vody. V bubnu, ve kterém se prádlo pere, prádlo „víří“ . Prádlo se otáčí pohybem lodního šroubu na boku vany. V kombinaci s odstředivkou snadno vyperete menší objem prádla.

  • žádné požadavky na přívod vody, zabírá minimum místa, úspora energie, jednoduchá obsluha
  • méně šetrné mytí, časově náročnější mytí

Mini pračky

Mini pračky

Dochází vám pravidelně prádlo ? Jsi sám nebo student? Stěhujete se často?

Potřebujete vyprat prádlo na zahradě nebo v kempu?

Hodí se pro vás snadno přenosná kompaktní minipračka s minimálními nároky na prostor. Kapacita praní 2 až 3 kg prádla. Nastavitelný časovač . K dispozici je funkce odstřeďování .

  • malý výkon, minimum funkcí, minimum úložného prostoru, vhodné na cestování
  • malý objem prádla

Příslušenství pro pračky

Příslušenství pro pračky

Žádné mytí se neobejde bez vysoce kvalitních mycích prostředků . Pro vás nebo vaši pračku je vhodnější prací prášek, prací gel, prací kapsle nebo tekuté prášky.

Přidejte do praní vonné aviváže pro příjemnou vůni a hebkost. Prodlužte barevnou stálost prádla.

Na odolné skvrny naneste odstraňovače skvrn.

Špinavé prádlo umístěte do košů na prádlo.

Prádlo skladujte ve skříňkách nad pračkou mimo dosah dětí.

  • organizují skladování a usnadňují mytí

Prací prostředkyPračkySušáky na prádloKoše na prádloČističe pračkyZahradní sušáky na prádloPraní prádlaDomácí sušáky na prádloSkříňky na pračky

Přečtěte si také

Zimní pneumatiky pro bezpečnou jízdu na studených vozovkách

O nutnosti použití zimních pneumatik v náročných klimatických podmínkách zimy již asi není pochyb. Obecným doporučením je přezout na zimní pneumatiky, pokud okolní teplota klesne pod 7°C.

Domácí pekárny pro přípravu čerstvého chleba a pečiva

Rádi snídáte čerstvý, křupavý krajíc chleba nebo teplé voňavé pečivo? Pak si rozhodně pořiďte malou domácí pekárnu.

Kuchyňské roboty – spolehliví společníci při vaření a pečení

Objevte spolehlivého společníka pro každodenní i příležitostné vaření a pečení. Staňte se kreativním kuchařem. Připravte pokrmy z celého světa.

Tlakové hrnce pro zdravá jídla, šetřící energii a čas

Zvládněte přípravu svých oblíbených jídel za zlomek času. Zdravé vaření v páře pod vyšším tlakem výrazně zkracuje dobu přípravy a tím šetří energii.

Ekonomické televizory pro každého po celý rok

Moderní televizní přijímače jsou inteligentní, ekonomická SMART zařízení do každé domácnosti. Bohaté funkce, ultraplochý nadčasový design, vynikající obraz a zvuk je předurčily pro každodenní použití.

Jogurtovače – pomocníci na podporu přirozené imunity

Připravte si doma lahodné probiotické jogurty s kvalitním čerstvým nebo sušeným ovocem. Získejte dostatečnou imunitu díky dobrým bakteriím, které jsou nezbytné pro správné fungování střevní mikroflóry.

Napařovače oděvů pro snadné ošetření a dezinfekci oděvů

Pára změkčuje a narovnává vlákna v textilu, čímž narovnává pomačkané oblečení a záhyby. Zároveň účinně dezinfikuje textilie.

Jak vybrat tu nejlepší kávu?

Káva je jedním z nejstarších a nejoblíbenějších povzbuzujících nápojů. Je to lahodný důvod pro setkání s přáteli, pro příjemnou relaxaci a odpočinek.

Domácí udírny pro přirozenou konzervaci a plnou chuť uzených mas

Spolu se sušením je uzení nejstarší formou konzervace potravin. Populární řeznictví a zpracování masa je výbornou příležitostí pro setkání celé rodiny a přátel.

Čištění oken – efektivní a moderní

Čištění oken, zrcadel, sprchových koutů nebo různých hladkých lesklých povrchů v domácnosti je často noční můrou. Dělejte to ale efektivně a moderně.

Relax při zimních sportech

Slovensko je krásná hornatá země s mnoha dobře vybavenými zimními středisky. Nabízejí skvělé prostředí pro relaxaci a sport s výbornými sněhovými podmínkami.

Jak vybrat správnou varnou desku?

Vybavte svůj moderní domov sklokeramickou varnou deskou nebo bezpečnou indukční varnou deskou. Vyzkoušejte inovativní, zábavné, snadné vaření a spoustu chytrých funkcí.