Jak ušetřit elektřinu?
14.11.2022 | Redakce

Jak ušetřit elektřinu?

Elektřina je hlavním zdrojem energie pro většinu spotřebičů v moderní domácnosti. Představuje významnou nákladovou položku v rodinném rozpočtu. Největším spotřebitelem elektřiny je vytápění, ohřev teplé vody, vaření na elektrické varné desce nebo sporáku, pračka a sušička, osvětlení, drobné elektrospotřebiče, audio a výpočetní technika.

Nadstandardním spotřebitelům energií doporučujeme klimatizaci, vířivky, filtraci a ohřev bazénové vody. Ovládejte svůj chytrý dům hlasem, pohyby rukou a gesty. Ovládejte topení, chlazení, TV, osvětlení, hudbu, přípravu kávy, žaluzie nebo jiné akce automaticky a bez omezení. Sledujte spotřebu.



Domácí přístroje

Domácí přístroje

Zkontrolujte si zařazení vašich elektrospotřebičů do energetické třídy . Postupně vyměňte spotřebiče s největší spotřebou a nahraďte je novými. Zvažte nejen parametr spotřeby elektřiny v kWh/rok, ale také to, jak často a jak dlouho budete zařízení používat. To znamená, že spotřebič s vysokou spotřebou elektrické energie využívaný příležitostně nespotřebuje za rok tolik energie jako spotřebič s nízkou spotřebou denně používaný NON STOP. Příkladem je rychlovarná konvice versus kombinovaná lednice s mrazničkou.

Energetický štítek uvádí zařazení do tříd A až G. Přístroje třídy A mají nejmenší roční spotřebu v kWh/rok . Štítek obsahuje i další informace o spotřebičích. Třída udávající emise hluku v dB v rozmezí A až D. U lednice najdete údaj o objemu nemrazicích přihrádek v litrech v rozsahu X až Z, případně objem mrazících přihrádek v litrech v rozmezí X až Z. U praček najdete i spotřebu vody na cyklus v litrech, případně kapacitu jídelních setů na jedno praní. Na energetickém štítku naleznete také QR kód pro váš smartphone s doplňujícími údaji v souladu s nařízením EU.

  • výměna zastaralých zařízení přináší s úsporou elektrické energie i další výhody funkčnosti a ovládání WIFI Smart
  • náklady na změnu

Jak vybrat lednici?


Elektrické varné deskyDomácí audioIndukční varné deskyElektrické bojleryMyčky nádobí volně stojícíPračky se sušičkouOhřívačePračky s předním plněnímPračky sety

Osvětlení

Osvětlení

Jak začít šetřit okamžitě? Základní a finančně dostupnou radou je výměna klasických svítidel za energeticky úsporné LED osvětlení . Světlo jen tam, kde to potřebujete. Umístěte více světel a místních lamp.

Používejte chytré osvětlení. Chytré LED žárovky lze ovládat pomocí aplikace nebo hlasových příkazů. Ovládání, stmívání, změna barvy Smart žárovek.

Používejte automatizaci. Ušetřete peníze a snadno ovládejte spínání osvětlení pomocí pohybových senzorů, soumrakových spínačů a časovačů . Pro venkovní osvětlení použijte moderní solární osvětlení. Seznamte se s pokročilými technologiemi šetrnými k životnímu prostředí. Připojte spínače SMART bezdrátově k hlavnímu ústředí a ovládejte světla pomocí chytrého telefonu, tabletu nebo hlasu. Vytvořte si vlastní scény a plány osvětlení.

  • ovládat a ovládat spotřebiče prostřednictvím chytrých zásuvek, vypínačů a aplikací
  • integrovat solární panely a fotovoltaiku pro efektivní využití solární energie

Smart osvětleníLED osvětleníLED osvětlení kuchyňské linkyLED diodové žárovkyLED stropní svítidlaVestavěné LED panelyStolní LED lampičkyZávěsné LED panelyLED lustryLED svítidlaLED nástěnná svítidla

Topení

Topení

Vytápění domu je nejdražší položkou ve spotřebě energie. Doplňte elektrické podlahové vytápění nebo ústřední topení moderními infrazářiči Smart . Místo pomalého ohřívání vzduchu ohřívají lidi a předměty svým infračerveným zářením. Jsou velmi účinné, přeměňují až 98 % elektrické energie na teplo , nevíří prach, nevytvářejí hluk, jsou vhodné i pro alergiky. Využijete je hlavně v přechodném období na jaře a na podzim. Oblíbíte si je v koupelnách nebo na chodbách. Jsou také programovatelné prostřednictvím mobilních aplikací. Ale buď opatrný. Nestačí jen topit! Musíte zabránit úniku tepla.

  • Zvažte možnost systémů rekuperace vzduchu. Rekuperace ohřívá přiváděný vzduch v zimě a ochlazuje jej v létě. Navíc filtruje špinavý vzduch a odstraňuje nečistoty. Rekuperace úzce souvisí se všemi zařízeními pro výměnu tepla a vzduchu v domácnosti.
  • Krby. Nainstalujte si stylový přídavný zdroj tepla. Kromě estetického hlediska ušetří vhodný krb také elektrickou energii. V případě rekuperace vzduchu zvažte při výběru krbové vložky systém s uzavřenou spalovací komorou.
  • Parní digestoře. Zajistěte si kvalitní a efektivní odsávání páry v kuchyni s moderními a stylovými digestořemi.

Topné panelyElektrické krbyInfrapanely

Chlazení a stínění

Chlazení a stínění

V létě nemusíte chladit celý byt nebo budovu. Cool tam, kde to potřebujete. Optimalizujte tepelnou pohodu v létě s moderní nástěnnou klimatizací nebo přenosnou klimatizací. Snažte se udržovat rozdíl mezi vnitřní a vnější teplotou cca 5°C. A nezapomeň. Filtry a klimatizační jednotky je nutné pravidelně čistit a dezinfikovat. Maximální úspory dosáhnete, když klimatizaci vypnete.

Je však energeticky účinnější zabránit pronikání tepla do místnosti. Použijte vnější nebo vnitřní stínění . Zastínit všechna okna. Vyzkoušejte pevné nebo výsuvné markýzy na dveře a okna. Žaluzie a rolety z různých materiálů. Textilní, bambusové nebo stylové rolety Den a noc. Příliš rychlému vytopení místnosti zabrání i okenní fólie v podobě samolepek.

Současným trendem je propojení automatické stínicí techniky s ovládacím centrem SMART HOME a ovládání z tabletu, počítače, či chytrého telefonu.

  • klimatizace je efektivní a rychlý způsob chlazení místnosti
  • je náročná na spotřebu el

ZávěsyMarkýzyOkenní markýzyRoletyRolety den a noc

Vyhřívání bazénu

Vyhřívání bazénu

Ohřev a filtrace bazénové vody je jistě nadstandardním spotřebičem elektrické energie. Prodlužte si letní sezónu v bazénu s minimálními nároky na elektrickou energii. Snižte tepelné ztráty zakrytím bazénu solárními plachtami nebo nafukovacím krytem bazénu. Filtr pravidelně čistěte. K ohřevu bazénu využijte moderní, alternativní a ekologické zdroje .

  • vytápění prodlužuje letní koupací sezónu
  • ohřev vody v bazénu je energeticky náročný a drahý

Solární panelySolární ohřevSolární plachtyTepelná čerpadlaFotovoltaické panely

Chytrý domov

Chytrý domov

Chytré programovatelné žaluzie a rolety, chytré vypínače, chytré osvětlení, chytré zásuvky a termostaty můžete začít používat již na začátku finančně náročnější cesty k chytrému domu SMART HOME . Automatické spínání topení nebo klimatizace můžete ovládat lokálně nebo vzdáleně přes chytrý telefon. Na základě polohy vašeho mobilu dokáže automatika chytrého termostatu rozpoznat, zda jste doma, a podle toho aktivovat režim úspory energie. K nastavení je k dispozici přehledná mobilní aplikace. Chytrý termostat jako součást vašeho SMART domova může ušetřit 15 % až 30 % nákladů na vytápění a chlazení.

Čeká vás rekonstrukce bytu nebo domu? Připravujete nový stavební projekt? Pak si určitě naplánujte technologie chytré domácnosti s řídicím centrem SMART HOME. Ovládejte zařízení na dálku pomocí gest, hlasu nebo chytrého telefonu . Komplexní inteligentní domácnost SMART HOME:

  • automaticky reguluje tepelnou pohodu domácnosti podle vnějších podmínek
  • zajistí úspory s inteligentní regulací vytápění .
  • řídí chlazení v létě
  • zajistí řízení přirozené cirkulace vzduchu rekuperací
  • reguluje zastínění a automaticky ovládá žaluzie a žaluzie
  • ovládá vjezdové brány s automatickým otevíráním
  • reguluje zavlažování automatickým zavlažováním
  • ovládá bazénovou technologii , ohřev, dávkování chemikálií, uzavírání bazénového zastřešení
  • ovládá multimediální a ozvučení místnosti
  • má přehled o spotřebě energie , kontroluje místní měřiče spotřeby elektřiny
  • ovládá různé předprogramované scénáře a profily pro řízení domácnosti při různých činnostech - například poslech hudby, sledování domácího kina atp.
  • integruje se s bezpečnostním a požárním systémem
  • umožňuje ovládat domácnost lokálně i vzdáleně přes síť
  • sleduje předdefinované aktivity v domácnosti a odesílá naprogramovaná upozornění
  • integruje přístupový systém osob

Jak ušetřit?


Smart osvětleníSmart zavlažováníInteligentní zásuvkySmart vnitřní osvětleníInteligentní termostaty

Přečtěte si také

Zimní pneumatiky pro bezpečnou jízdu na studených vozovkách

O nutnosti použití zimních pneumatik v náročných klimatických podmínkách zimy již asi není pochyb. Obecným doporučením je přezout na zimní pneumatiky, pokud okolní teplota klesne pod 7°C.

Domácí pekárny pro přípravu čerstvého chleba a pečiva

Rádi snídáte čerstvý, křupavý krajíc chleba nebo teplé voňavé pečivo? Pak si rozhodně pořiďte malou domácí pekárnu.

Kuchyňské roboty – spolehliví společníci při vaření a pečení

Objevte spolehlivého společníka pro každodenní i příležitostné vaření a pečení. Staňte se kreativním kuchařem. Připravte pokrmy z celého světa.

Tlakové hrnce pro zdravá jídla, šetřící energii a čas

Zvládněte přípravu svých oblíbených jídel za zlomek času. Zdravé vaření v páře pod vyšším tlakem výrazně zkracuje dobu přípravy a tím šetří energii.

Ekonomické televizory pro každého po celý rok

Moderní televizní přijímače jsou inteligentní, ekonomická SMART zařízení do každé domácnosti. Bohaté funkce, ultraplochý nadčasový design, vynikající obraz a zvuk je předurčily pro každodenní použití.

Jogurtovače – pomocníci na podporu přirozené imunity

Připravte si doma lahodné probiotické jogurty s kvalitním čerstvým nebo sušeným ovocem. Získejte dostatečnou imunitu díky dobrým bakteriím, které jsou nezbytné pro správné fungování střevní mikroflóry.

Napařovače oděvů pro snadné ošetření a dezinfekci oděvů

Pára změkčuje a narovnává vlákna v textilu, čímž narovnává pomačkané oblečení a záhyby. Zároveň účinně dezinfikuje textilie.

Jak vybrat tu nejlepší kávu?

Káva je jedním z nejstarších a nejoblíbenějších povzbuzujících nápojů. Je to lahodný důvod pro setkání s přáteli, pro příjemnou relaxaci a odpočinek.

Domácí udírny pro přirozenou konzervaci a plnou chuť uzených mas

Spolu se sušením je uzení nejstarší formou konzervace potravin. Populární řeznictví a zpracování masa je výbornou příležitostí pro setkání celé rodiny a přátel.

Čištění oken – efektivní a moderní

Čištění oken, zrcadel, sprchových koutů nebo různých hladkých lesklých povrchů v domácnosti je často noční můrou. Dělejte to ale efektivně a moderně.

Relax při zimních sportech

Slovensko je krásná hornatá země s mnoha dobře vybavenými zimními středisky. Nabízejí skvělé prostředí pro relaxaci a sport s výbornými sněhovými podmínkami.

Jak vybrat správnou varnou desku?

Vybavte svůj moderní domov sklokeramickou varnou deskou nebo bezpečnou indukční varnou deskou. Vyzkoušejte inovativní, zábavné, snadné vaření a spoustu chytrých funkcí.