Jak ušetřit?
09.11.2022 | Redakce

Jak ušetřit?

Současná geopolitická situace, pandemie, válka na Ukrajině. Neustále rostoucí životní náklady. Rychlá inflace. To je rozhodně důvod ke změně přístupu k životním návykům. Přijměte jednoduchá opatření.

Pokud ušetříte pár eur denně na drobnostech, bude výsledek překvapivý i pro vás.

Začněte okamžitě s opatřeními, která nevyžadují dodatečné náklady. Připravte se ale i na finančně náročnější úpravy a změny. Jak tedy doma ušetřit?



Jak ušetřit energii v domácnosti

Jak ušetřit energii v domácnosti

Dbejte na čistotu a funkčnost domácnosti, zejména střechy, oken, dveří, komínu, kotle, topidel, osvětlení, klimatizace, nebo ohřevu bazénu.

Připravte se na výměnu všech starších spotřebičů za úspornější a méně energeticky náročné.

Jak ušetřit energii v domácnosti?


ChladničkyPračkySušičkyMrazničkyKávovaryDigestořeIndukční varné deskyMyčky nádobíSušičky prádla

Jak ušetřit elektřinu

Jak ušetřit elektřinu

Ušetřete elektřinu. Zkontrolujte energetický štítek elektrospotřebiče, v případě starších elektrospotřebičů plánujte jejich výměnu za zařízení s nižší spotřebou.

Zamyslete se a začněte plánovat instalaci fotovoltaiky. Zapojte se do státní podpory a využijte dotaci na její instalaci i u vás doma.

Naplánujte si svůj budoucí chytrý dům. Začněte používat prvky Smart Home . Vyměňte staré žárovky za energeticky úsporné LED osvětlení .

Jak ušetřit elektřinu?


LED osvětleníLED osvětlení kuchyňské linkyLED lampyLED osvětlení do vitrín

Jak ušetřit spotřebu plynu

Jak ušetřit spotřebu plynu

Topný plyn je největší finanční položkou ve výdajích. Ušetřete plyn. Zabezpečte moderní kondenzační kotle , topná tělesa a plynové spotřebiče .

To však samo o sobě nestačí. Snížit energetickou náročnost domácnosti. Ušetřete spotřebu tepla. Udržet v teple. Využijte dotačních schémat státní podpory. Pokud máte možnost, zvažte kromě fotovoltaiky i využití moderních tepelných čerpadel a solárního ohřevu .

Co ale můžete udělat hned, je instalace kvalitních termostatických hlavic na radiátory. Je potvrzeno, že snížením teploty v domácnosti o jeden stupeň ušetříte asi 6 % energie na vytápění.

Větrejte intenzivně, ale krátce. Pokud můžete, použijte k větrání rekuperaci vzduchu.


Termostatické hlavice

Jak ušetřit spotřebu vody

Jak ušetřit spotřebu vody

Šetřit vodou. Nainstalujte spořiče vody na všechny vodovodní baterie. Plánujte výměnu starých vodovodních baterií za moderní pákové nebo termostatické . Při mytí vás nepřekvapí ani příliš studená, ani příliš teplá voda.

Přitvrdit. Vyměňte klasické koupání ve vaně za sprchový kout. Postupně snižujte teplotu vody při sprchování. Pokud k zavlažování používáte i vodu, rozhodně zvažte automatickou Chytrou závlahu s kapkovou závlahou.


Smart zavlažováníTermostatické baterie

Jak ušetřit peníze

Jak ušetřit peníze

Ušetřete své peníze. Naučte se ušetřit 10 % svého příjmu. Snižte své náklady.

Vytvořte si seznam pravidelných splátek, výdajů za energie, léky, jídlo, hygienu nebo oblečení.

Nastavte denní limity, týdenní a maximální měsíční výdaje pro všechny členy domácnosti. Bez vážných důvodů je nepřekračujte.

  • Nekupujte nic navíc , jen to, co nezbytně potřebujete.
  • Ušetřete na poplatcích. Zkontrolujte si své dluhy a zkuste je refinancovat výhodněji.
  • Zkontrolujte své zásady . Vyměňte staré produkty za modernější s lepším krytím za rozumnou cenu.
  • Ušetřete na bankovních poplatcích . Snižte počet účtů, neplaťte za vedení účtu, transakce ani jiné poplatky nebo změňte banku.
  • Ušetřete na výdajích za telekomunikace . Vyberte si výhodnější paušál, aktivujte si rodinný balíček pro všechny členy domácnosti. Vytvořte mezi sebou skupinu.
  • Ušetřete na kabelové televizi . Deaktivujte výše uvedené softwarové balíčky.
  • Zrušte své předplatné . Pokud opravdu potřebujete ušetřit, odhlaste se z prémiových kanálů a služeb kabelové televize. Zrušte také předplatné časopisů, které nepoužíváte.

Jak ušetřit na nákupech

Jak ušetřit na nákupech

Ušetřete na nákupech. Vyvětrat skříně, prodat nepoužité věci. Kupujte jen to, co opravdu potřebujete.

Mnoho spotřebitelů ztrácí kontrolu při placení platební kartou, mobilním telefonem nebo chytrými hodinkami. I když jsme v době bezhotovostních plateb, klasické utrácení peněz v peněžence vás nutí reagovat a omezovat nákupy.

  • Nekupujte zboží ve výšce očí , bývá nejdražší. Hledejte levnější alternativu, například zboží označené značkou řetízku.
  • Nakupujte opatrně na e-shopech a bazarech. Zkontrolujte recenze a podezřele nízké ceny. Neposílejte peníze předem na neověřené účty.
  • Ušetřete na oblečení. Nakupujte a prodávejte nepoužité oblečení prostřednictvím chytrých e-aplikací .
  • K nákupu používejte vlastní ekologické, opakovaně použitelné nákupní košíky, recyklované tašky nebo praktické nákupní vozíky na kolečkách.

Jak ušetřit změnou stravovacích návyků

Jak ušetřit změnou stravovacích návyků

Náklady na jídlo jsou nezbytnou životní cenou. Nákup, zpracování a skladování potravin představuje vysokou položku v domácím rozpočtu.

Mějte lepší přehled o nakupovaných zásobách a plánujte nákup nových potravin. Nedělejte zbytečně velké předzásobení.

  • Naučte se využívat zbytky , rýži, knedlík, pečivo nebo ovoce a zeleninu. Aktivně zjistěte jak.
  • Společně strávený čas v rodině doplňte o zážitek z vymýšlení domácích pomazánek ze sezónních potravin . Experimentujte s chutěmi a představivostí.
  • Na cesty si s sebou vezměte vlastní svačiny a předem připravené jídlo . Nejezte často venku. Kompletní rodinný oběd v restauraci může výrazně narušit váš snížený rodinný rozpočet.
  • Omezte kávu, kouření, alkohol a rychlé občerstvení.

Jak ušetřit peníze změnou stravovacích návyků?

Jak netradičně ušetřit

Jak netradičně ušetřit

Hledejte další mezery ve výdajích. Přemýšlejte o koupi nového auta. Zkuste získat ověřené ojeté vozidlo. Výrazně tak snížíte své výdaje, a přesto se nemusíte úplně omezovat. Pokud máte v domácnosti více vozidel, zvažte jejich potřebu. Ušetříte na pojištění, údržbě a servisu i na palivu.

Ušetřete na cestování do práce – využijte MHD, elektromobilitu, společné cestování s kolegy nebo přáteli. I taxi může být někdy levnější než použití auta.

  • Ušetřete na dovolené . Doprava vlakem může být levnou alternativou dopravy. Vyměňte zahraniční dovolenou u moře za dobrodružné kempování doma nebo relaxaci na chatě v lese.
  • Zbavte se zlozvyků a také omezte sázení nebo SMS soutěže.
  • Využijte služeb půjčoven nářadí , nemusíte vlastnit veškeré nářadí. Sdílejte je se svými sousedy a přáteli. Hlavně mít kvalitní základní nářadí v dílně.
  • Oslavte s rodinou nebo přáteli doma . Omezte návštěvy a oslavy v restauracích a barech.
  • Sportujte s rozumem , vybavte se sportovním náčiním odpovídajícím jejich použití. Není nutné vlastnit drahé vybavení, pokud se pravidelně a dlouhodobě nevěnujete sportu.
  • Ušetřete v drogerii . Větší obsah i menší dávkování mohou snížit vaše náklady. Zbavte se jednorázových papírových ručníků a kapesníčků. Dobře poslouží i funkční textilní originály.
  • Nekupujte léky do zásoby. Rychle dýchají. Kupujte jen ty, které potřebujete.

Přečtěte si také

Zimní pneumatiky pro bezpečnou jízdu na studených vozovkách

O nutnosti použití zimních pneumatik v náročných klimatických podmínkách zimy již asi není pochyb. Obecným doporučením je přezout na zimní pneumatiky, pokud okolní teplota klesne pod 7°C.

Domácí pekárny pro přípravu čerstvého chleba a pečiva

Rádi snídáte čerstvý, křupavý krajíc chleba nebo teplé voňavé pečivo? Pak si rozhodně pořiďte malou domácí pekárnu.

Kuchyňské roboty – spolehliví společníci při vaření a pečení

Objevte spolehlivého společníka pro každodenní i příležitostné vaření a pečení. Staňte se kreativním kuchařem. Připravte pokrmy z celého světa.

Tlakové hrnce pro zdravá jídla, šetřící energii a čas

Zvládněte přípravu svých oblíbených jídel za zlomek času. Zdravé vaření v páře pod vyšším tlakem výrazně zkracuje dobu přípravy a tím šetří energii.

Ekonomické televizory pro každého po celý rok

Moderní televizní přijímače jsou inteligentní, ekonomická SMART zařízení do každé domácnosti. Bohaté funkce, ultraplochý nadčasový design, vynikající obraz a zvuk je předurčily pro každodenní použití.

Jogurtovače – pomocníci na podporu přirozené imunity

Připravte si doma lahodné probiotické jogurty s kvalitním čerstvým nebo sušeným ovocem. Získejte dostatečnou imunitu díky dobrým bakteriím, které jsou nezbytné pro správné fungování střevní mikroflóry.

Napařovače oděvů pro snadné ošetření a dezinfekci oděvů

Pára změkčuje a narovnává vlákna v textilu, čímž narovnává pomačkané oblečení a záhyby. Zároveň účinně dezinfikuje textilie.

Jak vybrat tu nejlepší kávu?

Káva je jedním z nejstarších a nejoblíbenějších povzbuzujících nápojů. Je to lahodný důvod pro setkání s přáteli, pro příjemnou relaxaci a odpočinek.

Domácí udírny pro přirozenou konzervaci a plnou chuť uzených mas

Spolu se sušením je uzení nejstarší formou konzervace potravin. Populární řeznictví a zpracování masa je výbornou příležitostí pro setkání celé rodiny a přátel.

Čištění oken – efektivní a moderní

Čištění oken, zrcadel, sprchových koutů nebo různých hladkých lesklých povrchů v domácnosti je často noční můrou. Dělejte to ale efektivně a moderně.

Relax při zimních sportech

Slovensko je krásná hornatá země s mnoha dobře vybavenými zimními středisky. Nabízejí skvělé prostředí pro relaxaci a sport s výbornými sněhovými podmínkami.

Jak vybrat správnou varnou desku?

Vybavte svůj moderní domov sklokeramickou varnou deskou nebo bezpečnou indukční varnou deskou. Vyzkoušejte inovativní, zábavné, snadné vaření a spoustu chytrých funkcí.